To dixtaki: Panathinaikos 2013 - 14

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Panathinaikos 2013 - 14


Αφού κάναμε λοιπόν και εμείς το απαραίτητο καλοκαιρινό μας break σαν blog, μετά από παγκόσμια λαική απαίτηση το dixtaki επιστρέφει κοντά σας για να μονοπωλήσει και πάλι την επισκεψιμότητα στα αθλητικά blog και site. Μετά από τετράμηνη αναβάθμιση στους server μας, μπορούμε πλέον να δεχτούμε τα εκατομμύρια ημερίσια views χωρίς προβλήματα και να σας προσφέρουμε την καλύτερη μπασκετική ενημέρωση για άλλη μία σεζον. Καλό χειμωνα!

Με το ξεκίνημα της νέας περιόδου να πλησιάζει λοιπόν, πάμε να μιλήσουμε για τον καινούριο Παναθηναικό. Οι ουσιαστικές αλλαγές που έγιναν στο φετινό ρόστερ, αν και όχι πολλές σε ποσότητα, δημιουργούν πολύ μεγάλα ερωτηματικά για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η φετινή περίοδος για τους πράσινους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πάμε όμως να τα δούμε ένα – ένα.

The playmakers

Τα πράγματα στη θέση του άσσου παραμένουν πάνω-κάτω τα ίδια σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ο Μήτσος, με έναν χρόνο ακόμα να τον βαραίνει, σίγουρα δε μπορεί να ξαναβρεί τις δυνάμεις και την εκρηκτικότητα που είχε μερικές σεζόν πίσω. Ευτυχώς για τον Παναθηναικό βέβαια, το μυαλό, η ποιότητα και το κρύο αίμα όταν η μπάλα καίει δεν θα λείψουν από τον αρχηγό, που θα είναι και
φέτος ο μεγάλος ηγέτης της ομάδας. Ο Ούκιτς, η κατάσταση του οποίου ήταν ερωτηματικό για πολλούς όταν αποκτήθηκε πέρσι, αποδείχτηκε τεράστιο εργαλείο για την ομάδα του Πεδουλάκη. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος, ελπίζοντας ότι ο πρόσφατος τραυματισμός του (6 εβδομάδες έξω) δεν θα τον αφήσει πολύ πισω. Ο Ραμέλ Κάρι, τέλος, ήρθε στο τέλος της περσινής χρονιάς και φάνηκε να κολλάει στην ομάδα. Μένει να δούμε αν θα μπορούσε όντως να κάνει τη διαφορά στα περσινά ματς με την Μπαρτσελόνα, όταν η μπάλα δεν έγραφε από μακριά ούτε με αίτηση.

Τα δυαροτριαρια

Βλέποντας και τις θέσεις που ολοκληρώνουν την περιφέρεια, ο παναθηναικός φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και φέτος την συνταγή των τελευταίων ετών: απουσία του μεγάλου σταρ – σκόρερ, η δουλειά θα πρέπει να «βγαίνει» ομαδικά. Ματσιούλις και ο Μπράμος δεν πρόκειται να γίνουν ούτε φέτος «είδωλα» για την πράσινη κερκίδα, αλλά θα κάνουν και πάλι ότι κάνεί κάθε πολυεργαλείο που σέβεται τον εαυτό του: θα δίνουν το 100% σε άμυνα και επίθεση σε κάθε ματς. Δίπλα τους απο φέτος και τα δύο αστέρια του περσινού Πανιωνίου, που αναμένεται να τους προσφέρουν μεγάλες βοήθειες. Ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς έρχεται με παρακαταθήκη τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη της περσινής Α1 και σαν μέλος της καλύτερης πεντάδας της. Μέλος της ίδιας πεντάδας και ο Νίκος Παππάς, που μοιράστηκε τη θέση με τον Βασίλη Σπανούλη σε μια χρονιά που σκόραρε 17.6 πόντους κατά μέσο όρο στην κανονική περίοδο.

Συνοψίζοντας όσον αφορά την περιφέρεια, ο Παναθηναικός αναμένεται σαφώς βελτιωμένος, ειδικά αν αντιστοιχίσει κανείς τις αλλαγές που έγιναν: Κάρι αντι για Μπανκς, Παππάς αντί Ξανθόπουλου και Γιανκοβίτς στη θέση του Καπόνο που πέρασε και δεν ακούμπησε.

Η ρακετα 

Και ερχόμαστε στο «ζωγραφιστό», εκεί που παίζονται όλα τα λεφτά στο φετινό στοίχημα του Παναθηναικού. Για τους «παλιούς» Λασμε και Γκιστ δεν χρειάζεται κάποιο σχόλιο, μια προσευχή ίσως μόνο να πλησιάσουν τα περσινά τρελά στανταρ απόδοσης (ειδικά ο πρώτος). Από εκεί και πέρα:

Στοίχημα Νο1:

Mike Batiste. O αγαπημένος Mike της πράσινης εξέδρας φοράει ξανά την φανέλα με το τριφύλλι (όπως είχε «ταξει» εμμέσως όταν ήρθε στο ΟΑΚΑ με την Φενερ) και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνει τα πάντα να είναι αυτός που ήταν. Μπορεί; Στα 35 του προφανώς και όχι, πόσο μάλλον μετά από το κακό του πέρασμα από τους Τούρκους. Ακόμα και ένα 70% του παλιού Batiste όμως αρκεί για να γίνει πιο χρήσιμός στα λεπτά που πέρσι έπαιζε ο Σοφο, και να ανεβάσει επίπεδο τους Πράσινους.



Στοίχημα Νο2:

Αντώνης Φώτσης. O batman επιστρέφει και αυτός (για τρίτη φορά) και είναι λογικό να μοιάζει σε πολλούς ξαναζεσταμένο φαγητό. Στα 32 του πλέον, με ένα μέτριο πέρασμα από τη Μιλάνο και ένα Eurobasket στο όποιο χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα λεπτά, η καριέρα του φαίνεται να είναι σε  κάθοδο. Η ποιότητά του φυσικά δεν αμφισβητείται, και ζητούμενο είναι να μπορέσει να καλύψει το κενό του Τσαρτσαρή. Την εμπειρία, το μακρινό σουτ και την προσωπικότητα για να το κάνει τα διαθέτει, αν θα τα καταφέρει είναι κάτι που δεν μπορεί να το προβλέψει με σιγουριά κανείς.

Στοιχημα Νο3

Λουκας Μαυροκεφαλίδης. Ο Λουκας ερχεται να πλαισιώσει Λασμε και Μπατιστ στο «5» ψηλώνοντας την πράσινη ρακέτα με τα 210 εκατοστά του. Χρησιμοποιώντας το καλό του σουτ από μέση απόσταση και βελτιώνοντας την αδυναμία του στην προσωπική άμυνα μπορεί να βοηθήσει, όπως και να χει πάντως είναι κυρίως θέμα προπονητή να του βρει τον κατάλληλο ρόλο στην ομάδα.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, ο Παναθηναικός της ερχόμενης σεζόν είναι μια ομάδα με προοπτικές. Προερχόμενος από μια «πειραματική» σεζόν που κρίνεται επιτυχημένη, ο Πεδουλάκης έχει τα εργαλεία για να χτίσει πάνω στον περσινό κορμό και να δημιουργήσει μια ομάδα που θα διεκδικήσει ξανά και τους τρεις τίτλους. Έστω και με την αμφιβολία που πάντα υπάρχει για την απόδοση των καινούριων αποκτημάτων, είναι λογικό πάντως να περιμένει κανείς τον Παναθηναικό του 2013-14 καλύτερο απο αυτον του 2012-13.

ΥΓ. Σε κάθε περίπτωση, ο Σπανούλης τον Διαμαντιδη μόνο στο 2Κ14 παίζει να τον κερδίζει φετος!! 


3 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο και εύστοχη η σύγκριση μεταξύ αυτών που έφυγαν και αυτών που ήρθαν.
Κεφάλαιο Παππάς: 1ος σκόρερ και μέλος καλύτερης 5άδας της Α1 όπως πολύ σωστά αναφέρεις. Σπουδαίες περγαμηνές που απέκτησε έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε ομάδα κατώτερου επιπέδου(Πανιώνιος). Μπορεί να προσφέρει ανάλογα πράγματα στα 5’ που θα του ζητηθούν στα ματς της Ευρωλίγκας(1η του φορά σε αυτό το επίπεδο)? Χωρίς μάλιστα να χαλάσει την αμυντική ισορροπία της καλύτερης αμυντικής ομάδας της Ευρώπης? Ένα παιδί που στα 23 του έχει δείξει το ταλέντο του αλλά και το χαρακτήρα του και την δουλειά του(μην ξεχνάμε ότι είναι 96κιλά με ύψος γύρω στο 1,94m) με το σώμα του να θυμίζει δημόσιο υπάλληλο και όχι κάποιον που κάνει πρωταθλητισμό στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρητικά πάντα, η κίνηση του Παναθηναϊκού είναι πετυχημένη αφού στο χέρι του παιδιού είναι να δουλέψει και να καταφέρει να ανταπεξέλθει. Το ταλέντο του μέχρι τώρα δεν το έχει αμφισβητήσει κανείς…

Unknown είπε...

pali amfisvitisi sto basketiko osfp! les na shkwsei pali euroleague?

O 6oς Παίκτης είπε...

oti tha prepei na perimenoume na ton doume ton papa einai to mono sigouro. ontws erxetai apo omada katwterou epipedou, alla afto isxiei gia olous tous "elpidoforous" ellines pou kanoun kapoia stigmi to alma se panathinaiko i olympiako.thelw na elpizw oti o pappas tha "vgei" se vathmo pou tha tou dinei panw apo 5 lepta stin eyroleague, Opws kai na xei pantws, to gegonos oti o panathinaikos enisxietai ksana me mikrous ellines pou exoun antikeimenikes pithanotites na kathierwthoun, emena mou arkei.

aggelatos11 apo olo to arthro i teleftaia protasi sou meine!! xairomai giati aftos itan kai o skopos tis :P

Δημοσίευση σχολίου