To dixtaki: Ενας αφανής ηγέτης

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ενας αφανής ηγέτης



Πίσω στο 1998 σαν παιδί και εγώ μάζευα αυτοκόλλητα με μπασκετμπολίστες και όπως είναι φυσικό όταν βαριέσαι στην τάξη, τι καλύτερο από το να τα χαζεύεις;
-“Ποιος είναι αυτός”? με ρωτάει ο διπλανός μου την ώρα των θρησκευτικών, ενώ κρατούσα το νέο μου αυτοκόλλητο με πρωταγωνιστή έναν ψιλόλιγνο 17χρονο.
-“Αυτός θα γίνει από τους μεγαλύτερους Έλληνες παίχτες όλων των εποχών, μεγάλο ταλέντο” του απαντάω, χωρίς να σηκώσω το βλέμμα μου από την φωτογραφία του Αντώνη Φώτση με το τριφύλλι
στο στήθος.

Οι δημοσιογράφοι σε μόνιμη βάση του έπλαθαν το εγκώμιο για το ταλέντο του, για τα εκπληκτικά(πόσο μάλλον για άνθρωπο της καυκάσιας φυλής) αθλητικά του προσόντα και για το θράσος του. Το ίδιο το παιδί δηλώνει κάθε καλοκαίρι ότι θέλει να του δοθεί η ευκαιρία στον μαγικό κόσμο του NBA. Η ευκαιρία θα έρθει και ο Φώτσης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε ποτέ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, χωρίς όμως να κρίνεται πετυχημένο το πέρασμα του από κει. Είχε γραφτεί μέχρι και ότι θα μάθει να αγωνίζεται σε 4(!) θέσεις με την ίδια επιτυχία, αντί αυτού όμως έμαθε να αγωνίζεται μόνο σε μια θέση(power forward).  Ένα “τεσσάρι”  που δεν έμαθε ποτέ στην καριέρα του να παίζει με πλάτη αλλά και γενικότερα δεν έμαθε ποτέ του να δημιουργεί προσωπικές φάσεις στο ένας εναντίον ενός. Ίσως μοναδική εξαίρεση κάποια μπασίματα και κάποια σουτ μετά από ντρίπλα, χωρίς όμως τίποτα από τα δύο να αποτελεί σήμα κατατεθέν του. Από τους λίγους μπασκετμπολίστες τοπ επιπέδου που ίσως να έχαναν σε μονό από ορισμένους φόργουορντ της Α1.  Ένας παίχτης που παίζει χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς όμως να γίνει ποτέ και σε καμία του ομάδα ο ηγέτης, ο σταρ, ο νούμερο ένα παίχτης στο scouting των αντιπάλων. Το σίγουρο είναι ότι δεν έγινε ποτέ “ένας από τους μεγαλύτερους  Έλληνες όλων των εποχών” μη δικαιώνοντας έτσι την πρόβλεψη μου.
Ε, τότε γιατί γράφεις για αυτόν; Είμαι σίγουρος ότι θα αναρωτιόταν ο τότε διπλανός μου, αν διάβαζε το μέχρι στιγμής άρθρο.
Η σωστή όμως ερώτηση είναι: γιατί σε όλες τις ομάδες που έχει αγωνιστεί(εκτός της Μιλάνο θεωρήθηκαν όλες αρκετά επιτυχημένες), είχε τόσο μεγάλο χρόνο συμμετοχής;

Γιατί μπορεί να μην είναι παίχτης του one on one αλλά είναι παίχτης που θα παίξει για την ομάδα. Δεν δημιουργεί για τον εαυτό του αλλά θα μείνει πιστός στο σύστημα και θα σουτάρει(ακόμα και από τα 8μ) με μεγάλη συνέπεια μέσα από αυτό. Θα τον θυμόμαστε σχετικά σπάνια να διεισδύει αλλά άπειρες φορές να έρχεται από το πουθενά(συνήθως την κίνηση του δεν την πιάνει από την αρχή η κάμερα) και να πραγματοποιεί το follow-κάρφωμα μετά από άστοχο σουτ συμπαίκτη του, σε επιθέσεις φαινομενικά χαμένες. Μπορεί να μην είναι ο παίχτης που θα υπάρχει ως φόβητρο στο μυαλό του αντίπαλου προπονητή, αλλά είναι ο παίχτης που κάθε προπονητής θα ήθελε στην ομάδα του και κανένας δεν θα τον ήθελε αντίπαλο του. Είναι παίχτης που δεν είναι σταρ αλλά θα κάνει όλη την χαμαλοδουλειά(ριμπάουντ, τάπες, σκριν κτλ) πράγματα που ουσιαστικά είναι και ο ρόλος του φόργουορντ στο μπάσκετ. Δεν θα παίξει ποτέ με πλάτη(παρά τα 2,09μ-μεγάλο μειονέκτημα), αλλά έχει τόσο συνεπές και ακριβές σουτ που κάλλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι καλύπτει έτσι την παραπάνω αδυναμία του. Ποτέ δεν ήταν νούμερο ένα παίχτης σε κάποια από τις ομάδες του αλλά σε όλες ήταν από τους πιο σημαντικούς νούμερο δύο παίχτες. Το μεγάλο του όμως προτέρημα και ο πραγματικός λόγος που είναι μεγάλος παίχτης έιναι ότι αν εξετάσουμε την καριέρα του θα δούμε ότι στα περισσοτερα μεγάλα παιχνίδια που αγωνίστηκε έκανε μεγάλο παιχνίδι. Ήταν απλά μια ζωή εκεί, για να βοηθήσει την ομάδα του με κάθε τρόπο και στο τέλος να της χαρίσει την νίκη. Η συνέπεια του στα μεγάλα ραντεβού είναι και η αιτία που το διχτάκι έγραψε για αυτόν. 
Πάμε να λοιπόν να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, έτσι ώστε να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι καινουριοι τι εστί Αντώνης Φώτσης.


Παναθηναϊκός- ΑΕΚ 2003 4ος τελικός με το σκορ να είναι 2-1 υπέρ των πρασίνων
Με δύο δικά του τρίποντα στο 3.45’ και στο 2’ πριν από το τέλος της παράτασης θα βάλει ισάριθμες φορές την ομάδα του μπροστά στο σκορ με 75-76 και 77-79 αντίστοιχα. Κάνοντας ήδη τον Συρίγο να αναρωτηθεί αν “ο Φώτσης, με τα πολλά λάθη σήμερα, θα είναι ο άνθρωπος του αγώνα”. Στην αμέσως επόμενη φάση θα δώσει μεγαλοπρεπέστατο στοπ σε διείσδυση του Χατζή. Όμως ένα άλλο δικό του μπλοκ θα γίνει ο λόγος που ο Φώτσης θα είναι τελικά “ο άνθρωπος του αγώνα”. Με το ρολόι να γράφει 4.5” και τον πίνακα του σκορ 80-81 υπέρ του Παναθηναϊκού, ο Κρίσπιν κατεβάζει την μπάλα για την τελευταία επίθεση του παιχνιδιού. Ο γκαρντ της ΑΕΚ πηγαίνει μέχρι μέσα, εκεί τον περιμένει ο Φώτσης για να αλλοιώσει την προσπάθεια του και να χαρίσει με αυτόν τον τρόπο το πρωτάθλημα στο τριφύλλι.

Ακούγοντας τον Παπαδογιάννη να λέει για τον διεθνή φόργουορντ ότι ήταν αρνητικός στην κανονική διάρκεια αλλά στην παράταση ήταν καθοριστικός, ένα πράγμα μόνο μπορώ να σχολιάσω: Μεγάλος Παίχτης! Ακόμα και αν ήταν σε κακή μέρα, στο τέλος αυτός έκρινε το παιχνίδι.



2003-2004 Αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Ρεάλ, έφτασε μέχρι και τον τελικό του ULEB cup όπου γνώρισε την ήττα από την Χαποέλ Ιερουσαλήμ. Την επόμενη σεζόν ο Φώτσης θα στεφτεί πρωταθλητής Ισπανίας, μετά την επικράτηση της Ρεάλ επί της Ταού Κεράμικα με 3-2 σε μια συγκλονιστική σειρά τελικών στην οποία ο Έλληνας φόργουορντ  “έγραφε” 14,5π/παιχνίδι.

2005-2006 ότι δεν κατάφερε με την Ρεάλ δύο χρόνια νωρίτερα θα το καταφέρει ως μέλος της Ντιναμό Μόσχας νικώντας με 73-60 τον Άρη στον τελικό του κυπέλου Ευρώπης. Για να φτάσει όμως η Ντιναμό στον τελικό χρειάστηκε ο Φώτσης να πάρει την δική του, προσωπική ρεβάνς από την Χαποέλ στον πρώτο ημιτελικό(δύο ημιτελικοί, εντός-εκτός, η πρόκριση κρινόταν στην διαφορά πόντων) στο Ισραήλ. Με 21π. 6ριμπ. και 4ασσ. είχε καθοριστική συμβολή στη νίκη της ομάδας του με 83-84. 

2006-2007 αγωνιζόμενος για την Ντιναμό Μόσχας στην Ευρωλίγκα έχει το υψηλότερο rating index (20,83) από κάθε άλλο παίχτη στην φάση των 16. Στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων η Ντιναμό υποδέχεται την Μπετετόν για το παιχνίδι που θα κρίνει ποια από τις ομάδες θα πάρει την πρόκριση για τα προημιτελικά. Εκεί, ο φτιαγμένος για τα μεγάλα ματς, Αντώνης Φώτσης πραγματοποιεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του σκοράροντας 22 πόντους και μαζεύοντας 24 ριμπάουντ (αριθμός που ασφαλώς αποτελεί ρεκόρ για την διοργάνωση μέχρι και σήμερα), και οδηγεί την ομάδα του στην νίκη με 68-65. Στην συνέχεια, η ρώσικη ομάδα αποκλείστηκε από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκό.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 4ος τελικός 2011
Οι πράσινοι με νίκη κατακτούν το πρωτάθλημα, όμως για να γίνει αυτό, κάποιος πρέπει να μπει στα παπουτσια του αρχηγού Δημήτρη Διαμαντίδη που είναι τραυματίας. Ο Αντώνης Φώτσης βροντοφωνάζει παρών με 6/6 τρίποντα και είναι(όπως και το 2003) το πρόσωπο του αγώνα σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς όλων των εποχών στην Α1. Τα 5 από τα οποία τα "έγραψε" στην 4η περίοδο και στην διάρκεια της παράτασης.



Ελλάδα-Αυστραλία 2006 Μουντομπάσκετ
Η επίσημη αγαπημένη βρίσκεται πίσω στο σκορ 66-69 λίγα δευτερόλεπτα πριν απο το τέλος. Φώτσης και Ζήσης αλλάζουν το παιχνίδι με δύο διαδοχικά τρίποντα. Ο Ζήσης μετά το νικητήριο δικό του σουτ δηλώνει ότι το πραγματικά μεγάλο τρίποντο είναι αυτό του συμπαίκτη του γιατί ισοφαρίζει το παιχνίδι.



Επειδή δεν υπάρχει άλλος χρόνος(τελειώνει η ιντερνετική μου ώρα στο ΚΨΜ του στρατοπέδου) και ούτως ή άλλως, ήδη έχω κουράσει αρκετά. Για να κλείσουμε, ο Φώτσης είναι μεγάλος παίχτης ανεξάρτητα από το πόσο θα βοηθήσει φέτος τον Παναθηναϊκό ή από το πόσο βοήθησε την εθνική το καλοκαίρι.

Υ.Γ.
1,40Ε ο φραπές σε πλαστικό ποτήρι πρώτη φορά το ακούω. Τιμή εξωφρενική, ειδικά όταν μιλαμε για ΚΨΜ στρατοπέδου. Εγώ λέω λοιπόν, να μαζέψουμε ανεργους και φοιτητές(και όποιον άλλον δεν έχει πόρους) και να τους αναγκάσουμε να είναι σε έναν συγκεκριμένο χώρο όπου το μόνο κυλικείο που θα υπάρχει θα είναι πιο ακριβό από οποιοδήποτε άλλο στην χώρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου