To dixtaki: Ολυμπιακός: 3-peat σαν άλλη Γιουγκοπλάστικα;

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ολυμπιακός: 3-peat σαν άλλη Γιουγκοπλάστικα;




Πριν λίγες μέρες, στην ανάρτηση για την μέχρι τώρα πορεία του Παναθηναϊκού υποσχεθήκαμε μία αντίστοιχη για τον Ολυμπιακό. Το διχτάκι κρατάει τον λόγο του και σας εκμυστηρεύεται το τι έχει δει από τους πρωταθλητές Ευρώπης φέτος. Η ομάδα του Πειραιά μέχρι και τα τέλη Δεκέμβρη πήγαινε τραίνο σε Ελλάδα και Ευρώπη κάνοντας ένα σερί 23-0. Στην Ευρωλίγκα βγήκε πανηγυρικά πρώτη στον όμιλο νικώντας μέσα έξω άπαντες(10-0), ενώ στην Α1 νίκησε ανάμεσα σε όλους τους άλλους και τον αιώνιο Παναθηναϊκό. Λίγο το αήττητο της επικείμενης σεζόν, λίγο το back to back των προηγούμενων ετών και κάποιοι βιαστικοί δημοσιογράφοι ξεκίνησαν να πουλούν ενθουσιασμό. Ο ανυπόμονος κόσμος “αγόραζε” τον ενθουσιασμό αυτό και οι θριαμβολογίες περί 3-peat δεν είχαν τελειωμό.
Θυμήθηκαν ακόμα και τη θρυλική Γιουγκοπλάστικα που είναι η μόνη ομάδα που έχει καταφέρει να πάρει τρία σερί ευρωπαϊκά. Στη συνέχεια, η απώλεια του κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό αλλά και της πρώτης θέσης(ήττες από ΚΑΟΔ και ΠΑΟ) στο πρωτάθλημα έφεραν μουρμούρα. Ο Λο μπαίνει στο χειρουργείο και ο Πέτγουει μένει εκτός στους πρώτους αγώνες του τοπ 16. Η Μιλάνο διαλύει τους πρωταθλητές Ευρώπης και η μετέπειτα ήττα από τη Μπαρτσελόνα είναι απλά φυσικό επακόλουθο. Η θριαμβολογία έχει μεταλλαχτεί σε καταστροφολογία και τη θέση των σεναρίων για τρίτο σερί ευρωπαϊκό έχουν πάρει οι συζητήσεις για το αν μπορεί να προκριθεί στους οχτώ. Έρχονται οι άνετες νίκες επί των ισπανικών Λαμποράλ και Μάλαγα ώστε να καταλήξουμε εκεί που έπρεπε να είμαστε, στην πραγματικότητα. Πραγματικότητα και ρεαλισμός που μόνο καλό μπορούν να κάνουν, αφού ακόμα και η Γιουγκοπλάστικα δεν ήταν το μεγάλο φαβορί από την αρχή σε κάποια από τις χρονιές που το πήρε. Τις δύο πρώτες χρονιές μάλιστα δεν ήταν φαβορί ούτε μετά την πρόκρισή της στο final four.


Η πραγματικότητα

Μεγάλο επίτευγμα το 23-0 όχι όμως όσο φαντάζει. Αρχικά να τονίσουμε ότι, ένα σερί πριν καν αλλάξει η χρονιά δεν λέει από μόνο του πολλά πράγματα. Τώρα όσον αφορά στο πώς διαμορφώθηκε αυτό, για τις νίκες στην Α1 δεν θα ασχοληθούμε καν, ούτε για αυτή στο Σ.Ε.Φ. απέναντι στον ανέτοιμο-χωρίς ταυτότητα Παναθηναϊκό. Στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός νίκησε δύο φορές δύσκολα τη Μπάγιερν (τη μία μάλιστα στο καλάθι με 105-103) και στην εκπνοή κάποια Stelmet Zielona Gora στο Σ.Ε.Φ.(79-77, τα τελευταία 20” η νίκη άλλαξε χέρια 4 φορές). Οι πρωταθλητές Ευρώπης μετρούν στην regular season αρκετά μέτρια παιχνίδια που στο τέλος έπαιρναν τη νίκη, κάνοντας τα(συνηθισμένα πλέον) come back τους. Ήταν σίγουρα νωρίς για πανηγύρια, αλλά είναι λάθος  λόγω ενός μήνα ντεφορμαρίσματος να απαξιωθεί η προσπάθεια αυτής της ομάδας. Ο Ολυμπιακός έδειξε από την αρχή της σεζόν ότι ξέρει πώς να κερδίζει τα παιχνίδια ακόμα και όταν αυτά στραβώσουν. Έχει δείξει πολλάκις ότι είναι νικητής και αυτό είναι που στο τέλος θα μετρήσει. Εξάλλου τη Τσσκα και τη Ρεάλ νίκησε με ανατροπές σε τελικούς, στη Σιένα θα κόλλαγε;

Τι δεν μας άρεσε:

Το knock out του Λο. Ο περυσινός MVP του τελικού Ευρωλίγκας θα(έχει ήδη) λείψει από τον Ολυμπιακό. Η άμυνά του, το σκοράρισμα του(ειδικά στα μεγάλα ματς που η συνέπεια του ήταν καθοριστική) και η δημιουργία του είναι στοιχεία που δεν μπορούν να τα βρουν οι κόκκινοι. Γενικά ο Λο στα δύσκολα ήταν ο αντισπανούλης του Ολυμπιακού και δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Δεν έχει δεύτερο ψηλό. Ο Μπέγκιτς δεν του έχει βγει ούτε στο μισό από όσο περίμενε ο Μπαρτζώκας. Τα 7:45’ χρόνος συμμετοχής, οι 2,4 πόντοι και το 38,5% στα δίποντα λένε πολλά. Τα αργά του πόδια δεν τον βοηθάνε στην pick n roll άμυνα και τον κάνουν να μην ταιριάζει στην αθλητική ομάδα του Ολυμπιακού. Μάλιστα στην επίθεση οι κινήσεις του είναι περιορισμένες. Το μοναδικό του προσόν είναι ότι είναι πολύ ψηλός, αλλά αυτό από μόνο του δεν σε κάνει μέλος του πρωταθλητή Ευρώπης. Ο φιλότιμος και αθλητικός Σίμονς από την άλλη, δεν είναι μπασκετμπολίστας. Παλεύει στην άμυνα και τα ριμπάουντ, αλλά… δεν ξέρει μπάσκετ, ούτως ή άλλως για τρίτος ψηλός είχε αποκτηθεί. Οι φήμες για την επιστροφή του Σερμαντίνι πάντως, έχουν ξεσπάσει για τα καλά.

Οι 4 ήττες του Ολυμπιακού έχουν έναν κοινό παρανομαστή, καλό αμυντικά αντίπαλο. Το ‘χαμε πει και πέρυσι, οι καλές αμυντικές ομάδες που μπορούν να ματσάρουν τα επιθετικά του ατού του δημιουργούν πρόβλημα. Δεν γίνεται να το προσπερνάμε αυτό λέγοντας “έτυχε να μην μπουν τα σουτ” ή “έτυχε να είναι σε κακό βράδυ ο σπανούλης, ο Λοτζέσκι ή ο Πρίντεζης κτλ”. Όταν σκοράρεις κατά μ.ο. σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια γύρω στους 55 πόντους, τότε είναι φανερό ότι έχεις πρόβλημα. Πρόβλημα σοβαρό, γιατί αυτούς τους αντιπάλους πρέπει να νικήσεις για να κατακτήσεις τίτλους. Ο Μπαρτζώκας στα παιχνίδια με Παναθηναϊκό αλλά και σε αυτά με Μιλάνο και Μπαρτσελόνα, προσπάθησε να ακολουθήσει τον αντίπαλο σε ρυθμό και σε σχήματα. Δεν του βγήκε και όταν εναντίον του Παναθηναϊκού δοκίμασε σχήμα με τρία γκαρντ, έχασε το ματς από το ποστ παιχνίδι του Ματσιούλις στα τελευταία λεπτά. Αν μη τι άλλο ο κόουτς καλείται εδώ να βρει λύσεις.

Τι μας άρεσε:

Ο Ολυμπιακός φέτος έχει κάνει νίκες με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Πέρα από τις ανατροπές του πρώτου γύρου, παρουσιάζει πολλές διαφορετικές λύσεις στην επίθεση του και παίρνει πόντους από το πολύ καλό του επιθετικό τρανζίσιον. Με Φενέρ αλλά και με Κάχα(εκτός έδρας και τα δύο παιχνίδια) χτύπησε πολλές φορές σε πρώτο αλλά και σε δεύτερο χρόνο στον αιφνιδιασμό. Αντίθετα με Μάλαγα στο Σ.Ε.Φ. η κυριαρχία του κάτω από τα καλάθια και η άμυνα του δεν επέτρεψαν στην κακή βραδιά του Σπανούλη να γίνει αισθητή.

Οι Λοτζέσκι, Ντάνστον, Περπέρογλου. Ο πρώτος σαν έτοιμος από καιρό, βγάζει και με το παραπάνω το ψωμί του κάνοντας μας να αναρωτηθούμε που έπαιζε τόσα χρόνια. Καλός σουτέρ, τηρεί το σύστημα, δεν χαλάει την άμυνα. Ο Ντάνστον καλύπτει επάξια το κενό του Χάινς αφού είναι καλός αμυντικός, παίρνει ριμπάουντ, τελειώνει τις φάσεις που φτιάχνουν για αυτόν οι συμπαίκτες του και δίνει την απαραίτητη ενέργεια στο ζωγραφιστό. Και οι δύο ήρθαν για να μείνουν και κρίνονται μέχρι στιγμής πετυχημένες μεταγραφές.

Τέλος, ο Περπέρογλου κάνει την πιο ώριμη χρονιά της καριέρας του και έχει βοηθήσει σε τρεις διαφορετικές θέσεις με αποκορύφωμα το διάστημα που κάλυψε τον τραυματία Πέτγουει στην θέση τέσσερα. Έχει κάνει σπουδαία ματς(Φενέρ) και δείχνει πιο συνεπής από ποτέ. Ο Μπαρτζώκας εκμεταλεύεται και το παιχνίδι του στο ποστ σε κάθε ματς.


Για να κλείσουμε, ο Μπαρτζώκας έχει δώσει χρόνο στα τελευταία παιχνίδια στον νεοαποκτηθέντα Κόλινς ο οποίος έχει δείξει καλά στοιχεία στην άμυνα. Είναι όμως πολύ νωρίς για να κριθεί το πόσο μπορεί να βοηθήσει στη συνέχεια.


                  Μόλις 10χλμ από το γραφικό χωριουδάκι Datca, για το διχτάκι, VanTaros.



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Van Taros, αρχιζω με λιγους ορους που αφορουν τον Ολυμπιακο- κεντρικο πικ εν ρολ με Σπανουλη-αποσταθεροποιηση αντιπαλης αμυνας- σκορ με Σπανουλη δυναμικα αλλιως πασα-πασα γρηγορα ανοιχτο καλο σουτ απο τη περιφερεια...
Οταν τα παραπανω σε συνδυασμο με την καλη δυνατη αμυνα και το τρανσιτιον δουλευουν ο Ολυμπιακος νικαει τους παντες...
Οταν ομως βρισκει μπροστα του ομαδα που αμυνεται στο πικ εν ρολ με αλλαγες που δεν βολευουν τον Ολυμπιακο (βλεπε Γκιστ πανω σε Σπανουλη) τοτε το μεγαλο ατου του κεντρικου πικ εν ρολ (αποσταθεροποιηση αμυνας ) χανεται και εχεις τον Σπανουλη που αρχιζει και χανει τη ψυχραιμια του την επιθετικοτητα του (το σκεφτεται...)και ολο το παιχνιδι του Ολυμπιακου στην επιθεση χαλαει...
Την ιδια στιγμη ο Παναθηναικος για παραδειγμα τον δυσκολευει στα ριμπαουντ και δεν τον αφηνει να τρεξει και να παιξει τρανσιτιον αφου το παιχνιδι παει στο ρυθμο του(χαμηλο).
Ο Μπαρτζωκας στο τελευταιο παιχνιδι προσπαθησε να προσαρμοστει στις αλλαγες του Παναθηναικου στα σκριν με καποια τρικ αλλα δεν του βγηκε , τουλαχιστον ομως προσπαθησε...
Ο Μπαρτζωκας πρεπει να ξυπνησει τον Σπανουλη σε αυτο το θεμα να τον κανει κοιταξει γυρω του οταν βρισκεται σε τετοιες καταστασεις και βεβαια να τον βοηθησει με διαφορα τρικ που θα τον ελαφρωσουν λιγο..
Τον εχουν παρει χαμπαρι ολοι τον Ολυμπιακο ειναι πολυ προβλεψιμος...
Αυτα για τη βασικη επιθετικη λειτουργια του Ολυμπιακου που δεν περναει φετος απροσαρμοστη απο δυνατες ομαδες τυπου ΠΑΟ-ΜΠΑΡΤΣΑ...
Απουσια ποστ παιχνδιου με εξαιρεση τον Περπε , αν και εγω πιστευω οτι ο Μπεγκιτς θα δειξει πιο πολυ στα επομενα παιχνιδια του τοπ 16.
Το κενο του Λο δεν καλυπτεται , ο Κολινς ειναι κατι διαφορετικο τον εκτιμω για τη προσπαθεια που κανει....
Περιμενω με αγωνια τον Πετγουει να μπει ξανα σε σωστο ρυθμο και στον αλλο γυρο τον Μουν..
Μεχρι τοτε ελπιζω ο Ολυμπιακος να βρει τη χημεια που εχασε λογω τραυματισμων και να γυρισει σε καλες εμφανισεις...
Ειμαι Παναθα αλλα πανω απο ολα αγαπη για το μπασκετ...
Ευχομαι να πανε και οι δυο ομαδες φιναλ φορ...

Τα λεμε παιδια ...

υ/γ Που ειναι αυτο το χωριο ????

Μανωλης

Unknown είπε...

Καλησπέρα Μανώλη,
πολύ σωστός και πάλι. Καλύτερα που συναντά τώρα αυτές τις ομάδες ο Ολυμπιακός και δεν θα τις βρει μπροστά του στα play off. Καλύτερα επίσης να φανούν οι όποιες αδυναμίες του όσο είναι νωρίς.
Θα κρατήσω τις δύο τελευταίες σου προτάσεις, σε αυτό το κλίμα είναι και το μπλογκ ανεξαρτήτως από το τι υποστηρίζει ο καθένας μας.

υ/γ
Είναι στην Τουρκία βόρεια της Σύμης.

Unknown είπε...

Φίλε μου Van Taros,

Σχετικά με τους ψηλούς της ομάδας νομίζω ότι είμαστε αρκετά πιο πλήρεις από πέρυσι. Πετγουει-Ντάνστον-Σίμονς-Μπέγκιτς σαν σύνολο είναι πιο ποιοτικοί από Χάινς-Άντιτς-Σερμαντίνι (+το ότι έχουμε μια επιπλέον επιλογή στους ψηλούς). Αν συνυπολογίσεις και το γεεγονός ότι είναι και η πρώτη τους χρονιά που παίζουνε μαζί νομίζω ότι θα αρχίσουν να δένονται καλύτερα.
Επίσης, όσον αφορά τις ήττες της ομάδας, νομίζω ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε και αυτό. Τις ήττες στο ελληνικό πρωτάθλημα/κύπελλο δεν τις υπολογίζω καν καθώς η 1η θέση έχει κριθεί από πέρυσι (από την μείωση βαθμολογίας) και το κύπελλο είναι θεσμός χωρίς μεγάλο κίνητρο για τις ομάδες. Συμφωνώ ότι οι ήττες στην ευρωλίγκα προήλθαν από πολύ καλές αμυντικά ομάδες αλλά δεν παύω να πιστεύω ότι στα δύσκολα ματς θα δείξει ποιος είναι ο πρωταθλητής. Το έχει δείξει και στα 2 τελευταία ευρωπαικά ότι όταν χρειάζεται παίρνει τις νίκες που θέλει.

υ/γ
Κάνε και καμιά σκοπιά εκεί πέρα :P

Unknown είπε...

φιλε Papantonakis,
μεγάλη αλήθεια για την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα, αφού ο Ολυμπιακός ήταν ήδη καταδικασμένος απο τον ίδιο του τον κόσμο.
Το μέταλλο της το έχει δείξει η ομάδα, σίγουρα από εκεί προήλθαν και οι ανατροπές του πρώτου γύρου. Οι παίχτες έχουν την αυτοπεποίθηση ότι όποτε χρειαστεί θα το καθαρίσουν κουτσά-στραβά το ματς.

υ/γ
εμείς οι διαβιβαστές δεν κάνουμε σκοπιές! Αυτά είναι για τους πεζικάριους.
Δεν μπορώ να αποκαλύψω την υπηρεσία μου γιατί μας έχουν πει ότι είναι απόρρητη. Επειδή το "διχτάκι" έχει τεράστια απήχηση(θα είναι θέμα χρόνου να το μάθουν οι από πάνω) δεν μιλάω εδω μέσα για αυτα τα πράγματα.

Δημοσίευση σχολίου