To dixtaki: Το άρθρο του Επισκέπτη - vol 2

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Το άρθρο του Επισκέπτη - vol 2


Οι κούπες είναι αμέτρητες!! Αλλἀ ...


Ο Παναθηναϊκός χθες το βράδυ πρόσθεσε στην πλούσια συλλογή του τον 55ο τίτλο του επικρατώντας του Άρη στο Ηράκλειο με το εντυπωσιακό 90-53. Το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο αυτού του τελικού για πολλούς είναι το εκκωφαντικό 50-13 που σημειώθηκε υπέρ των πρασίνων στο δεύτερο ημίχρονο. Παρόλα αυτά στο πράσινο στρατόπεδο ίσως η προσοχή θα πρέπει να στραφεί κάπου αλλού από σήμερα.


Το «Τριφύλλι» ξεκίνησε την αναμέτρηση στα «Δύο Αοράκια» αρκετά χαλαρά και δεν είναι καθόλου τυχαία η ατάκα του Αργύρη Πεδουλάκη στο τέλος της πρώτης περιόδου όπου χαρακτήρισε τους παίκτες του θεατές. Είναι όμως αποκλειστικά ευθύνη των παικτών μια εικόνα σαν αυτή του πρώτου μέρους; Η ψυχολογική προετοιμασία μίας ομάδας χρεώνεται σε μεγάλο μέρος και στο προπονητικό τιμ το οποίο καλείται να κρατά σε εγρήγορση τους αθλητές και να επισημαίνει τους εκάστοτε κινδύνους.

Ίσως να θεωρείται γραφικό το να εστιάζουμε σε ένα μέτριο ημίχρονο ενός αγώνα που έληξε με διαφορά 37 πόντων όμως θεωρώ πως αν θέλει ο Παναθηναϊκός να πετύχει στη δύσκολη συνέχεια θα πρέπει να προσέξει αυτό ακριβώς. Να μη σπαταλά, δηλαδή, ένα ημίχρονο μέχρι να μπει στο πνεύμα του αγώνα. Από πέρσι έχουμε δει αυτό το φαινόμενο να επαναλαμβάνεται συχνά με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα το περσινό πέμπτο παιχνίδι των play-off της Ευρωλίγκα απέναντι στην Μπαρτσελόνα και αυτά απέναντι στους «μπλαουγκράνα» και στη Φενέρ πριν λίγες εβδομάδες. Έχουμε δει μέχρι τώρα πως όταν ο Παναθηναϊκός μπαίνει έτοιμος για όλα, έστω και χάρη σε ένα όχι και τόσο ελκυστικό μπάσκετ, πετυχαίνει το στόχο του. Αντιθέτως, όποτε ξεκινά νωθρός την αναμέτρηση δυσκολεύεται αρκετά να επανέλθει καθώς οι αδυναμίες του στην επίθεση περιορίζουν τις υπάρχουσες λύσεις ακόμα και όταν η άμυνά του είναι από «ατσάλι».

Για το λόγο αυτό, ο Πεδουλάκης πρέπει μαζί με τους συνεργάτες του να δώσουν μεγάλη έμφαση στον τομέα της συγκέντρωσης πριν από τις επερχόμενες αναμετρήσεις καθώς επίσης και σε αυτόν της διάθεσης. Σύμμαχο στην αποστολή του αυτή θα πρέπει επίσης να έχει και τους πιο παλιούς παίκτες της ομάδας, με κυριότερο όλων φυσικά τον αρχηγό Δημήτρη Διαμαντίδη και εν συνεχεία τους Μπατίστ και Φώτση, που έχουν πλήρη συναίσθηση του βάρους της φανέλας που φορούν και της μη ύπαρξης περιθωρίων για χαλάρωση.

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε λοιπόν τον πρώτο στόχο του και καλείται τώρα να συνεχίσει τη δύσκολη προσπάθεια του τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη. Η ανηφόρα ξεκινάει από τη Μάλαγα όπου εφόσον οι πράσινοι μπουν αποφασισμένοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, απαιτείται εγρήγορση και μάχη για κάθε κατοχή.

Υ.Γ.1. Ο Αργύρης Πεδουλάκης μετράει από πέρσι το εντυπωσιακό 5-0 σε τελικούς και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ως ένα σημαντικό στοιχείο στα δύσκολα στον ψυχολογικό τομέα όχι μόνο για τους παίκτες αλλά και για τον ίδιο τον προπονητή. Ίσως όμως το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ευχαριστήσει τον «Άρτζι» για την προσφορά του και να αναζητήσει κάποιον που θα μπορέσει να διατηρήσει τη σκληρή άμυνα ως μία από τις βασικές αρχές της ομάδας αλλά παράλληλα να προσθέσει και μεγαλύτερο πλουραλισμό επιθετικά.

Υ.Γ. 2. Συγχαρητήρια στον Άρη για την πολύ καλή του πορεία στο φετινό θεσμό του κυπέλλου. Όσον αφορά στη συμπεριφορά των παραγόντων των κιτρινόμαυρων μετά τη λήξη της αναμέτρησης ήταν το λιγότερο άστοχη.



Υ.Γ. 3. 55-21 η διαφορά στους τίτλους μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη. Είναι καιρός ίσως στο Βορρά να αποδεχθούν ότι ο αυτοκράτορας δεν κατοικεί στη Θεσσαλονική πια εδώ και χρόνια…   

Αναστάσης 

1 σχόλια:

EuroleagueJunkie είπε...

ξεκινώ από το κλισέ, πως από έναν τέτοιο αγώνα, δε μπορούν να βγουν συμπεράσμτα για την απόδοση του ΠΑΟ σε επίπεδα ευρωλίγκας. Προσωπικά, (και γινόμενος ακόμα πιο κλισέ), χάρηκα με την απόδοση του Αρη στο 1ο ημίχρονο και πραγματικά ελπίζω κάτι Μποχωρίδηδες, Γκίκες, Μούρνοι κλπ να δουλέψουν ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν βάση για το μέλλον (και να μη χαθούν σαν τον Πελεκάνο). Παρόλα αυτά, επειδή διάβασα πολλά σχόλια (και νομίζω πως και ο Πεδουλάκης αναφέρθηκε), ότι η άμυνα του Παναθηναικού στο 2ο ημίχρονο του έδωσε το παιχνίδι, μήπως έχει να κάνει και η επίθεση με αυτό; Είναι τέτοια η διαφορά δυναμικότητας που πως μπορείς να συγκρίνεις μία νεανική ομάδα που κάνει λάθη που θα κάναμε και μεις σε μονό με μία ομάδα που έχει φτιαχτεί για Ευρωλίγκες; Δεν είναι λογικό να αδειάσουν οι παίχτες μετά από ένα ενθουσιώδες πρώτο ημίχρονο, δεν είναι λογικό να μετρήσει και η εμπειρία; Πιο πολύ θα έριχνα το φταίξιμο στην άμυνα του Άρη που έδωσε πολλά σουτ και έδωσε έτσι αβαντάζ στον ΠΑΟ.

Εν κατακλείδι, δε νομίζω (και δυστυχώς γιαυτό) πως μπορεί το ματς να προσφερθεί για συμπεράσματα για τον ΠΑΟ (αλλά αντίστοιχα δε θα μπορουσε ούτε για τον Ολυμπιακό) ειδικά σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Αναμένουμε για να δούμε :-)

p.s. Σαν πολύ βαζελοκρατούμενο δεν έγινε το blog; Δεσμεύομαι για κόκκινο blog επισκέπτη.....

Δημοσίευση σχολίου