To dixtaki: Ευρωπαϊκά clutch plays vol 1

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ευρωπαϊκά clutch plays vol 1



Το διχτάκι έχει σήμερα ρετρό διάθεση και μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο ανοίγοντας παράλληλα μία νέα ενότητα. Στην ενότητα “ευρωπαϊκά clutch plays” θα γίνει λόγος για τα πιο σπουδαία, γεμάτα σασπένς ευρωπαϊκά παιχνίδια που έληξαν με clutch ενέργειες όπως η τάπα του Βράνκοβιτς, το πεταχτάρι του Πρίντεζη, το τρίποντο του Τζόρτζεβιτς, το come back των Σοβιετικών, το “βάλτο αγόρι μου” και άλλα πολλά.. Για παιχνίδια που καθόρισαν την ιστορία ευρωπαϊκών διοργανώσεων και μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα παρακολουθήσαμε με κομμένη την ανάσα. Δευτερόλεπτα μπάσκετ που κρίθηκαν ακατάλληλα για καρδιακούς και οι Αμερικανοί ονομάζουν clutch time.


Clutch ορισμός:
Όταν ένα παιχνίδι βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και μέσω οποιασδήποτε ενέργειας κερδηθεί στα τελευταία δευτερόλεπτα, τότε η ενέργεια αυτή είναι ένα clutch play. Με τον όρο clutch δεν εννοούμε μόνο το νικητήριο σουτ, αλλά ακόμα και μια τάπα, ένα κλέψιμο ή μια ασσίστ, φτάνει να κρίνει τον τελικό νικητή.

Φτάνει όμως με τα μαθήματα μπασκετικής ορολογίας και πάμε να δούμε κάποιες από τις στιγμές που σημάδεψαν το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Στιγμές που έκαναν κάποιους παίχτες σπουδαίους, στιγμές που οι άντρες ξεχώρισαν από τα παιδιά. Στιγμές για τις οποίες κάποιοι ονομάζονται “μεγάλοι παίχτες” ακόμα και σήμερα. Δευτερόλεπτα τα οποία έκριναν το πόσο πετυχημένη είναι μια σεζόν και έκαναν εκατομμύρια κόσμο να πανηγυρίσει ή να απογοητευτεί. Γιατί μόνο στα τελευταία δευτερόλεπτα ενός αγώνα μπάσκετ η χαρά από την λύπη απέχει τόσο λίγο.


1992: Τζόρτζεβιτς at the buzzer!

Τελικός Ευρωλίγκας: Παρτιζάν-Μπανταλόνα 71-70

Ήρωας: Σάσα Τζόρτζεβιτς

Πώς έφτασαν εκεί
Η Παρτιζάν με τον πρωτάρη τότε Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο της και με μέσο όρο ηλικίας τα 21,7 χρόνια, αναγκάστηκε να αγωνιστεί στα εντός έδρας παιχνίδια της στην Ισπανία λόγω του εμφύλιου με την Κροατία που είχε ήδη ξεσπάσει. Η σεζόν μπορεί να ξεκίνησε με τις χειρότερες προοπτικές, όμως η Παρτιζάν θα καταφέρει να τερματίσει 4η στον όμιλο της και να προκριθεί στα προημιτελικά. Εκεί με μειονέκτημα έδρας θα αποκλείσει με 2-1 την Μπολόνια και θα κερδίσει μία θέση στο final four της Πόλης. Οι Σέρβοι είναι το μεγάλο αουτσάιντερ αλλά κερδίζουν 82-75 τη Μιλάνο και προκρίνονται στον τελικό που τους περιμένει το μεγάλο φαβορί Μπανταλόνα. Οι Ισπανοί από την άλλη είχαν βγει πρώτοι στον όμιλο, είχαν σκουπίσει τη Τσιμπόνα και είχαν συνθλίψει με 91-69 την Εστουντιάντες στον ημιτελικό.

Clutch time
50” πριν τη λήξη του τελικού ενώ το σκορ είναι 65-68 υπέρ της Μπανταλόνα, ο Τζόρτζεβιτς φέρνει με τρίποντο το παιχνίδι στα ίσα. Οι Ισπανοί όμως θα ξαναμπούν μπροστά(68-70) με καλάθι του Χοφρέσα 10” πριν τη λήξη και είναι έτοιμοι για να πανηγυρίσουν. Ο Τζόρτζεβιτς έχει αντίθετη άποψη, παίρνει την μπάλα από την επαναφορά, φτάνει στα 7,5 μέτρα πριν το αντίπαλο καλάθι, πατάει δυνατά για το τελευταίο σουτ του αγώνα και ευστοχεί. Το 71-70 είναι γεγονός και η Παρτιζάν πρωταθλήτρια Ευρώπης! Ο μεγάλος Σέρβος πόιντ γκαρντ με αυτό το σουτ(αλλά και τους 25π του στον τελικό) ήδη ξεκίνησε να πλάθει έναν μύθο γύρω από το όνομα του.



Δηλώσεις
 Ο Ομπράντοβιτς δηλώνει ότι αυτή είναι μόνο η αρχή για τον ίδιο ως προπονητή. Ο MVP του final four Ντανίλοβιτς σε συνέντευξή του χρόνια αργότερα είπε ότι ούτε οι ίδιοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει τότε πόσο σπουδαίο ήταν το επίτευγμά τους.


1993: Ο Ζντοβς τιμωρεί τον Πάσπαλι

Προημιτελικά: Λιμόζ-Ολυμπιακός 1-2

Ήρωας: Γιούρι Ζντοβς

Πώς έφτασαν εκεί
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε στον όμιλο με μία νίκη στα πρώτα πέντε ματς και ήταν έτοιμος να αποκλειστεί πριν την αλλαγή του χρόνου. Στη συνέχεια έδεσε την άμυνά του(ομάδα του Ιωαννίδη ήταν εξάλλου) και κέρδισε εφτά από τα επόμενα εννιά παιχνίδια του, καλύπτοντας μάλιστα τις διαφορές πόντων. Τελικά πέρασε τρίτος μετά από τριπλή ισοβαθμία με Ορτέζ και Λεβερκούζεν, με την τελευταία να μένει εκτός συνέχειας. Η Λιμόζ του Μάλκοβιτς έχοντας μακράν την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης πέρασε δεύτερη από τον άλλο όμιλο κατακτώντας έτσι και το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά.

Το πρώτο παιχνίδι στο Σ.Ε.Φ. θα λήξει 70-67 υπέρ του Ολυμπιακού που είχε τον Πάσπαλι σε μεγάλη μέρα(27π). Στο δεύτερο ματς, στη Γαλλία, ο Πάσπαλι θα γράψει και πάλι 27π αλλά όλοι μαζί οι συμπαίκτες του θα βάλουν μόλις 26. Η Λιμόζ θα κάνει δύσκολα το 1-1 επικρατώντας με 59-53(Γιανγκ 20π).

Clutch time
Ο Τάρλατς μόλις έχει ισοφαρίσει(68-68) με γκολ φάουλ 48” πριν το τέλος του τρίτου παιχνιδιού. Η Λιμόζ πάει σε γρήγορη επίθεση, για να της μείνει χρόνος για μία ακόμα, με τον Φορτέ να σουτάρει από το σπίτι του και να αστοχεί. Τάρλατς στο αμυντικό ριμπάουντ, βρίσκει τον Τόμιτς, αυτός τον Πάσπαλι και όλα δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός κρατάει την τύχη του στα χέρια του. Ομως ο Πάσπαλι υποδέχεται τη μπάλα πατώντας την πλάγια γραμμή του γηπέδου, χαρίζοντας αβίαστα την τελευταία κατοχή στους Γάλλους. Η Λιμόζ αυτή τη φορά έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή της, ο Ζντοβς στα τελευταία δευτερόλεπτα πλησιάζει με ντρίπλα το καλάθι, σταματάει, προσποιείται και με δύσκολο jump shot ανάμεσα σε Μπέρι και Πάσπαλι θα ευστοχήσει πέφτοντας στο παρκέ. Ο Ζντοβς ήταν σε πολύ κακό βράδυ, αλλά πήρε την ευθύνη και έδειξε στο κρίσιμο σημείο πόσο μεγάλος παίχτης είναι. Αντίθετα ο Πάσπαλι που είχε κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις όλη τη χρονιά και ήταν το βαρόμετρο του Ολυμπιακού θα κριθεί από την ιστορία ως μοιραίος.





1996: Δια χειρός Βράνκοβιτς

Προημιτελικά: Μπενετόν-Παναθηναϊκός 1-2

Ήρωας: Στόγιαν Βράνκοβιτς

Πώς έφτασαν εκεί
Η ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς κατάφερε να χάσει από την Μπενφίκα στη Λισαβόνα, σε μια βραδιά που οι Πορτογάλοι έβλεπαν το καλάθι σαν ωκεανό(96-87). Όπως είχε πει και ο σπίκερ του αγώνα “ο Παναθηναϊκός γκρέμισε απόψε ότι έχτιζε όλη τη σεζόν” και οι πράσινοι παρά τις νίκες επί των Μακάμπι και Κίντερ στις δύο εναπομείναντες αγωνιστικές δεν κατάφεραν κάτι καλύτερο από την τρίτη θέση του ομίλου. Η Μπενετόν από την άλλη είχε αποκτήσει το πλεονέκτημα έδρας, που της έδωσε η δεύτερη θέση του άλλου ομίλου, σε τριπλή ισοβαθμία με Τσσκα και ολυμπιακό. Δύο μεγάλες δυνάμεις των 90’s λοιπόν θα βρισκόντουσαν αντιμέτωπες σε μία best of 3 σειρά προημιτελικών με φόντο το εισιτήριο του final four.

Το πρώτο ματς στην Αθήνα θα τελειώσει 70-67 με τα τελευταία 3’ χωρίς σκορ(Wilkins 24π-6ρ και Williams 24π-4α). Η Μπενετόν θα κάνει το 1-1 στο δεύτερο παιχνίδι στο Τρεβίζο , 83-69(Williams 23π-4ρ-4α και Wilkins 25π-8ρ).

Clutch time
Στο Τρεβίζο ξανά το τρίτο και τελευταίο παιχνίδι που κρίνει την πρόκριση για τον ημιτελικό. Οι δύο ομάδες είναι χέρι-χέρι στο σκορ καθ’ όλη τη διάρκεια του δραματικού αυτού παιχνιδιού, αλλά οι πράσινοι με τους Wilkins και Αλβέρτη να βομβαρδίζουν, διαμορφώνουν 3’ πριν το τέλος τη μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα(54-62). Οι Ιταλοί τα δίνουν όλα για το μεγάλο come back και τα καταφέρνουν στο τέλος, εκμεταλλευόμενοι και τα λάθη των παιχτών του Παναθηναϊκού, να φτάσουν στον πόντο(64-65) 50” πριν το τέλος. Το τριφύλλι θα χάσει άλλη μία επίθεση και η Μπενετόν έχει το τελυταίο 30άρι του ρολογιού στην διάθεσή της. Η άμυνα των πρασίνων δεν αφήνει την ιταλική ομάδα να εκδηλώσει επίθεση, αλλά της παραχωρεί εκ νέου την κατοχή με επαναφορά κάτω από το καλάθι, ενώ το ρολόι δείχνει 5”. Η επαναφορά θα γίνει με τον Ρέμπρατσα να παίρνει τη μπάλα από μέση απόσταση και χωρίς δισταγμό να σουτάρει για την νίκη. Εκεί ο θεόρατος Στόγιαν Βράνκοβιτς θα δώσει το σπουδαιότερο στοπ(μέχρι το επόμενο) της καριέρας του, σφραγίζοντας το εισιτήριο για το final four.



Δηλώσεις
Ο Δαλματός γίγαντας, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς νιώθει για την τάπα στο τέλος, δήλωσε ότι μακάρι να δώσει άλλη μία το ίδιο καθοριστική τάπα και στον τελικό. Λόγια προφητικά!
Λόγια με τα οποία θα ασχοληθούμε στο vol 2 της σειράς.




                          Εμπνευσμένος από το γαλήνιο λιμανάκι της Σύμης, για το διχτάκι, VanTaros.


5 σχόλια:

Unknown είπε...

Exw na prosthesw afto (pou mou kanei entypwsi pou dn to evales :P ) :
http://www.youtube.com/watch?v=gIj2h2zYgVU

afto:
http://www.youtube.com/watch?v=8b0CWo1qyrU

kai fysika, AFTO:
http://www.youtube.com/watch?v=kMS1xpRPXzo

Unknown είπε...

kai tha prosthesw kai afto an kai telika den ekrine to match...
http://www.youtube.com/watch?v=KzwMvpZVufo

Unknown είπε...

καλησπέρα Andrew,
σε ευχαριστούμε για τις προτάσεις σου, για αυτόν ακριβώς το λόγο η συγκεκριμένη ενότητα ήταν απλά το vol 1. Προτιμήσαμε αρχικά να αναφερθούμε στα πιο σημαντικά παιχνίδια(προημιτελικά και πάνω) και όχι τόσο σε ματς ομίλων.
Πάντως μέσα από τις δικές σας προτάσεις τα άρθρα αναβαθμίζονται.
Έπεται η συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

kalhmera paides..kati filarakia arxisan mia polu kalh prospa8eia kai probaloun dwrean se livestream agwnes apo ola sxedon ta a8lhmata..px shmera deixnoun tous agwnes apo champions league kai eurocup( nai re kai ligo basketaki !!!) kai pola pola pola alla...an 8elete na tous boh8esete episkefteite to : http://24livestream.blogspot.gr/

jimanko είπε...

Η μεγάλη τάπα του Βράνκοβιτς στο τελικό του Παρισιού αν και νομίζω πως θα είναι στο vol2 είναι ίσως το απόλυτο clutch play των τελευταίων 20 χρόνων καθώς το spreed που έκανε το τότε ο γίγαντας Βράνκοβιτς απλά δεν υπήρχε...

Χαιρετίσματα απο τη Καβύλη !

Δημοσίευση σχολίου