To dixtaki: Ρεάλ - Ολυμπιακός 88-71: Τώρα αρχίζουν όλα.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ρεάλ - Ολυμπιακός 88-71: Τώρα αρχίζουν όλα.


Οι δύο περσινοί φιναλίστ βρίσκονται αντιμέτωποι στα προημιτελικά και δικαίως χαρακτηρίζεται το πιο ενδιαφέρον ζευγάρι της φάσης των οχτώ. Η Ρεάλ έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτό το πρώτο παιχνίδι, όχι μόνο στον Ολυμπιακό αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φέτος είναι σίγουρα πιο φορμαρισμένη από ποτέ τα τελευταία 15 χρόνια. Έπαιξε το δικό της μπάσκετ για 1,5 περίπου περίοδο, πράγμα που ήταν αρκετό ώστε να κερδίσει εύκολα τον δις πρωταθλητή Ευρώπης και κακό της δαίμονα στην Ευρωλίγκα. 
Το πρώτο παιχνίδι ήταν η επιβράβευση του γρήγορου-θεαματικού ρυθμού των μαδριλένων και το 88-71 φαίνεται απόλυτα λογικό με βάση την εικόνα του παιχνιδιού.


Οι παίχτες του Ολυμπιακού δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν, με εξαίρεση την καλή δεύτερη και τρίτη περίοδο του Σπανούλη που φόρτωσε με τρίποντα το αντίπαλο καλάθι και τις προσωπικές ενέργειες του Πρίντεζη. Αυτός που δεν μπόρεσε με τίποτα να ακολουθήσει ήταν και ο Μπαρτζώκας. Ο Πάμπλο Λάσο κέρδισε κατά κράτος από την αρχή μέχρι το τέλος τη μάχη των πάγκων. Το μόνο credit που μπορεί να πάρει ο Έλληνας κόουτς είναι η αντιμετώπιση του Σέρχι Ροντρίγκεθ, τον οποίο η άμυνα της ελληνικής ομάδας κατάφερε να αποκόψει από τους συμπαίκτες του. Ο Μπαρτζώκας έκανε κάποιες δοκιμές που δεν του βγήκαν και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις απλά άφησε τα πράγματα στη μοίρα τους.

Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν με τον Ντάνστον στο 4, ώστε να είναι ο «καλός» αμυντικός της front line τους πάνω στον Μίροτιτς. Μαρκάρισμα που δεν βγήκε, με τον Μαυροβούνιο άσσο να σκοράρει με το καλημέρα με γκολ-φάουλ. Ενώ στην επίθεση ο Μπαρτζώκας έκανε την ομάδα του προβλέψιμη αφού από την θέση 4 δεν είχε μακρινό σουτ. Από την άλλη ο Λάσο έχει διαβάσει τον Σπανούλη και τον αναγκάζει να κάνει 4 λάθη πριν καν ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος. Η Ρεάλ με επιθέσεις 7”(σήμα κατατεθέν), με πρωτεύοντες και δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς(που έδωσε η άμυνα της) και καλή κυκλοφορία στην περιφέρια φτάνει στο 27-12 με χαρακτηριστική ευκολία. Τα heads out του Ολυμπιακού κόστισαν εύκολους πόντους κάτω από το απροστάτευτο καλάθι του. Αντίθετα ο Λάσο έπαιξε αρκετά με αλλαγές στα σκριν που έπαιρνε ο Σπανούλης(κάτι μου θυμίζει αυτό…), ενώ ο προσωπικός του αντίπαλος(Γιουλ) πάντα του έδινε τον αριστερό διάδρομο όπου τον περίμενε κάποιος από τους δύο ψηλούς της Ρεάλ. Ναι σίγουρα κάτι μου θυμίζει αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης του Έλληνα άσσου…

Επίσης κάτι μου θύμιζε και το σκορ της πρώτης περιόδου και είχα ήδη αρχίσει να αναρωτιέμαι… Λες; Ρε λες να γίνουν τα περσινά και να το γυρίσει; Ο Σπανούλης αποκλείεται να παραμείνει τόσο αρνητικός… Όχι δεν θα το γυρίσει σκέφτηκα, δεν έχει Λο, ούτε Χάινς. Κάποια στιγμή θυμήθηκα και τον Πέρο! Επίσης μιλάμε για σειρά αγώνων και όχι τελικό, όπως και για εκτός έδρας παιχνίδι και όχι για ουδέτερη έδρα.

Ο άμπαλος δίδυμος αδερφός


Χρειάστηκε να γίνει αλλαγή ο άμπαλος δίδυμος αδερφός του kill Bill που βρισκόταν στο παρκέ την πρώτη περίοδο και να περάσει στη θέση του ο αρχηγός του Ολυμπιακού. Η Ρεάλ αν και έμεινε πιστή στον αμυντικό σχεδιασμό της για τον Σπανούλη, δεν είχε Λάσμε ή Γκιστ αλλά Μπουρούση ή Ρέγιες με αποτέλεσμα στις αλλαγές να μην μπορούν να βγουν οι αμυντικοί τόσο ψηλά. Ο Λαρισαίος γκαρντ εκμεταλλεύτηκε τα 1-2 βήματα χώρο που του άφησαν και σκόραρε από την γραμμή του τρίποντου. Μπορεί να έκανε λάθη ο Σπανούλης και να είχε στην πρώτη περίοδο τραγικές ενέργειες, όμως κατάφερε για άλλη μία φορά να φορτώσει το αντίπαλο καλάθι με πόντους.  Με δικά του τρίποντα και με προσωπικές ενέργειες του Πρίντεζη η ελληνική ομάδα κατάφερε να μπει στο παιχνίδι και μάλιστα να ισοφαρίσει (35-35). Πάντως τις αγαπημένες του διεισδύσεις του τις χάλασαν για τα καλά. Στην αλλαγή της εικόνας βοήθησε και η πολύ καλή άμυνα πάνω στον Σέρχι Ροντρίγκεθ, τον εγκέφαλο της Ρεάλ και η διάθεση των Πειραιωτών να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο.

Rudy show - Μίροτιτς και άμυνα


Ο Ισπανός κάνει το 40-37 με τρίποντο από το σπίτι του και το σόου ξεκινά. Ο Σπανούλης απαντά με τρίποντο και φέρνει για τελευταία φορά το ματς στα ίσα. Ο Σέρχι Ροντρίγκεθ αφού δεν μπορούσε να δημιουργήσει αποφάσισε να σκοράρει και με 6 σερί δικούς του πόντους κάνει το 48-41. Ο Ρούντι Φερνάντεθ θα βάλει 13π από τους τελευταίους 18π της ομάδας του, έχοντας μάλιστα και μία ασσίστ μέσα σε αυτό το διάστημα. Βάζει για τα καλά τη σφραγίδα του στο ματς και το κλειδώνει μια και καλή, με τρίποντο στο 64-48. Μέσα σε 5’ ο Ολυμπιακός έχει χάσει. Αντίδοτο δεν βρέθηκε ποτέ στον Ρούντι ούτε από Περπέρογλου ούτε από Μάντζαρη. Δεν ήταν όμως μόνο το σκορ που έδωσε ο Ισπανός, είχε κλεψίματα και κέρδισε πολλές διεκδικήσιμες μπάλες, ήταν πραγματικά παντού. Αντίδοτο δεν βρέθηκε ούτε στον Μίροτιτς με τους Ντάνστον-Πρίντεζης-Σίμονς να προσπαθούν αλλά να μην τα καταφέρνουν. Τα πρόσωπα που τον μάρκαραν άλλαζαν αλλά δεν είδαμε ούτε ένα τρικ πάνω στον Μαυροβούνιο από μεριάς του ερυθρόλευκου πάγκου. Αντίθετα από τη μεριά της Ρεάλ, εκτός από τον προσανατολισμό της άμυνας πάνω στον Σπανούλη, έβγαλε όλες τις ατομικές αδυναμίες των παιχτών του Ολυμπιακού. Ο Ντάνστον(ένας παίχτης που δεν δημιουργεί για τον εαυτό του, αλλά περιμένει να δημιουργήσουν για αυτόν) δεν τροφοδοτήθηκε. Ο Περπέρογλου δεν κατάφερε τίποτα απολύτως στο ποστ απέναντι στην διαβασμένη άμυνα της Ρεάλ. Δεν του άφησαν το αγαπημένο του δεξί χουπ με αποτέλεσμα να έχει ένα airball και μία τάπα σε προσπάθειες fade away από τα αριστερά. Δεν του άφησαν τον αγαπημένο του δεξί διάδρομο με αποτέλεσμα να προβεί σε ενέργειες που δεν μας έχει συνηθίσει, όπως κάποια στιγμή που μαρκαρισμένος πήρε το αριστερό ντράιβ και δέχτηκε τάπα από το στεφάνι. Το ίδιο ισχύει για τον Σλούκα που δεν βρήκε χώρους για τα σουτ που ήθελε και αναγκάστηκε σε δύο περιπτώσεις να δοκιμάσει τραβηγμένες διεισδύσεις(θέλει μεγάλη βελτίωση σε αυτό το κομμάτι) με πολύ απογοητευτικά αποτελέσματα.

Η Ρεάλ ήταν καλύτερη και κέρδισε δίκαια. Είναι ομάδα που μπορεί μέσα σε 2’ λεπτά να διαλύσει τον οποιονδήποτε αντίπαλο, αλλά μη ξεχνάμε ότι είναι ομάδα ρυθμού. Όλα είναι ρευστά και τίποτα δεν έχει τελειώσει, ίσα ίσα όλα τώρα αρχίζουν. Ο Ολυμπιακός καλείται να βρει λύσεις απέναντι σε Μίροτιτς και Ρούντι αλλά και καλές επιστροφές στην άμυνα ώστε να αποτρέψει τα εύκολα καλάθια των Ισπανών. Η συνέχεια αύριο...

Υ.Γ.1
Κάποια στιγμή πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας αν θέλουμε κανονική μετάδοση από αντικειμενικό δημοσιογράφο ή αν θέλουμε να ακούμε αυτό που βολεύει κάθε φορά την εκάστοτε ελληνική ομάδα. Μέτρησα 3 φορές τη φράση «πρέπει να έγιναν βήματα εδώ». Αν έγιναν να πάρεις θέση, αν σου φάνηκε και απλά το λες γιατί είναι υπέρ της ελληνικής ομάδας άστο καλύτερα. Ατάκα του στυλ «τέτοιο σφύριγμα εδώ μέσα σιγά μη δωθεί» υπονοεί ότι η Ρεάλ έχει πιο καυτή έδρα από τις δικές μας ομάδες; Ή μήπως υπονοεί ότι είναι λογικό να τη σέβονται περισσότερο οι διαιτητές από ότι τον δις πρωταθλητή Ευρώπης; Σε διεκδίκηση ριμπάουντ βγάζει ο Μάντζαρης εκτός (όπως φανερά φαίνεται στο ριπλέι) ενώ οι διαιτητές δίνουν κατοχή για τον Ολυμπιακό. Ο κος Ιωάννου ξαναβρίσκει την λαλιά του μετά από μια παύση 3-4 δευτερολέπτων(δεν βόλευε βλέπετε να πάρει θέση)… Μη μιλήσω για ικανότητα… Φάσεις που καταλάβαινα από την τηλεόραση τι έχουνε δώσει οι διαιτητές, ο επαγγελματίας δημοσιογράφος που είναι μέσα στο γήπεδο δεν είχε ιδέα τι γινόταν. Αναρωτιόταν «τρίποντο ή δίποντο του Πρίντεζη»; Ότι τελείωνε ο χρόνος δεν τον έκανε να υποψιαστεί τον πραγματικό λόγο που ζήτησαν ριπλέι από την γραμματεία οι διαιτητές;
Με αυτό το στυλ μετάδοσης μειώνουμε την αξία των ομάδων μας αλλά πάνω από όλα την ίδια μας τη νοημοσύνη.

Υ.Γ.2
Ο Ισπανός σκηνοθέτης με κοντινά στις γάμπες και στα οπίσθια των παιχτών ενώ παίζεται το ματς τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει; Ευτυχώς που το έκανε μόνο στην αρχή αυτό. Απέτυχε (απέφυγε;) να δείξει ολόκληρα και από σωστή κάμερα ριπλέι σε αμφισβητούμενες φάσεις(εκτός από 2-3 που αδικήθηκε η Ρεάλ). Απλά για να μη λέμε μόνο για τους δικούς μας…

Υ.Γ.3
Πώς τα καταφέρνει ο Μπουρούσης και κάθε τρεις και λίγο είναι τραυματίας αρκετά ώστε να φαίνεται(δεμένο χέρι) αλλά όχι αρκετά ώστε να μην παίζει.



Από το όρος "Ξανθό", στριμωγμένος σε μια γωνιά της ταράτσας του φυλακίου όπου είναι το μοναδικό σημείο που πιάνει έστω και με το σταγονόμετρο το ίντερνετ. 
Κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, ο πάντα μάχιμος ανταποκριτής του διχτακίου,
VanTaros.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου