To dixtaki: ¨Hey ma@$ka ! Tomorrow is the “big” game right ?¨

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

¨Hey ma@$ka ! Tomorrow is the “big” game right ?¨

Καλησπέρα καλησπέρα, 

Αρχικά συγχωρέστε με για την ¨κακή¨αυτή λέξη που χρησιμοποίησα για τίτλο του άρθρου μου, αλλα τουλάχιστον είμαι ειλικρινής. Και ναι ! Είναι η διασημότερη ελληνική λέξη. Την ξέρουν όλοι. Σήμερα ένας φίλος Ισπανός, Καταλανός για την ακρίβεια, με ρώτησε για το μεγάλο ντέρμπι. Έμεινα έκπληκτος από το ενδιαφέρον ενός οπαδού της Μπαρτσελόνα και της Καταλονίας και ομολογώ ότι ήταν η πρώτη φορά. Γιατί ; Γιατί είναι περιέργο να σε ρωτάει ένας Ισπανός συμφοιτητής σου, ποδοσφαιρόφιλος,  για το μπασκετικό ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. 


Η συζήτηση με τον Ισπανό φίλο συνεχίζεται. Του λέω πως το παιχνίδι είναι την Πέμπτη και αμέσως με ρωτάει αν θέλω να το δούμε μαζί. Του είπα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι θα ήταν χαρά μου αλλά κάτι δεν είχε καταλάβει καλά... Διάβασε λέει σε μία ισπανική φυλλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ευρωλίγκα έδωσε 2000 εισιτήρια για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Αυτός λοιπόν ήταν και ένας από τους πολλούς λόγους που ήθελε να δούμε το παιχνίδι μαζί. Ήθελε να ζήσει την ατμόσφαιρα έστω και από το Euroleague TV. Δίπλα ο συγκάτοικος μου (Παναθηναικός) αρχίζει να γελάει και ο Ισπανός του ζητάει τον λόγο. Αρχίζει λοιπόν να του εξηγεί ότι αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ (;) ! Δηλαδή το να συνυπάρξουν οι Ολυμπιακοί και οι Παναθηναϊκοί μέσα στο ίδιο γήπεδο. Ο Ισπανός, ¨μπαρουτοκαπνισμένος¨ από τέτοια ντέρμπι, μας κοιτάει σαστισμένος. ¨Μα καλά πώς είναι δυνατόν ; ¨ , ¨Στην Ισπανία αν συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχε λόγος να παρακολουθήσεις αυτά τα ντέρμπι¨. Ο συγκάτοικος του εξηγεί ότι η έχθρα των οπαδών είναι μεγάλη και αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο το πιθανότερο είναι να θρηνήσουμε θύματα. Εμφανώς ¨πειραγμένος¨από τα λόγια του Ισπανού, όπως και εγώ φυσικά, του πάει την συζήτηση στους παίκτες των δύο ομάδων.  Λίγα λεπτά αργότερα φύγαμε καθώς έπρεπε να επιστρέψουμε στο μάθημα. Αν μας έβλεπε κάποιος από μία γωνία θα νόμιζε τα χειρότερα. Ήμασταν και οι δύο τόσο απογοητευμένοι από τα λόγια του. Πώς άλλωστε να μην ήμασταν ; Στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο άμα είσαι οπαδός μπορείς να επιβιώσεις. Εάν είσαι φίλαθλος ΔΕΝ μπορείς να υποστηρίξεις την ομάδα σου. ΔΕΝ μπορείς να πας στο αντίπαλο γήπεδο να παρακολουθήσεις το σπουδαιότερο ευρωπαϊκό μπασκετικό ντέρμπι. Γιατί ; Το γιατί σας αφήνω να το σκεφτείτε και να το καταλάβατε εσείς οι ίδιοι. Και κάτι άλλο... Δεν ήμασταν ακριβώς απογοητευμένοι αλλά ντροπιασμένοι...

Στην κουβέντα μας για τους παίκτες η αλήθεια είναι ότι άλλαξαν τα συναισθήματα. Ο Ισπανός μας είπε δύο ονόματα.. Αυτό του Diamantidi και αυτό του Spanouli. Μας είπε πράγματα που δεν μπορούσαμε να τα συνειδητοποιήσουμε γιατί τον λόγο του ότι οι παίκτες αυτοί είναι Έλληνες και παίζουν σε ελληνικές ομάδες. Όταν μας έλεγε για το πόσο τους θαυμάζει ( ναι ναι καλά διαβάζεις.. ο Ισπανός τα έλεγε αυτά..) και για το πόσο του αρέσει να παρακολουθεί το τρόπο παιχνιδιού τους εμείς κοιταζόμασταν με απορεία. Δικαιολογημένα μας μίλησε περισσότερο για τον Σπανούλη που ¨σκότωσε¨την Ρεάλ πέρυσι στον τελικό αλλά και για τον Διαμαντίδη και τα κατορθώματα του.. Ειδικά για το τρίποντο που είχε βάλει στα τελευταία δεύτερα και αφού πρώτα είχε κάνει ¨κουδουνίστρα¨ το άμοιρο Τζαγουάι. Τόνισε ότι εκείνο το βράδυ ήταν μέσα στο Παλαού Μπλαουγκράνα και του ¨κόπηκαν¨τα πόδια. 

Το συμπέρασμα και συνάμα ο λόγος που γράφτηκε το παραπάνω άρθρο είναι ένας και δεν είναι κάτι καινούριο. Δύο από τις καλύτερες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι ελληνικές. Αύριο, όπως και κάθε φορά που παίζουν, θα τους παρακολουθήσουν χιλιάδες φίλοι του μπάσκετ. Είναι άσχημο όμως να μην υπάρχουν φίλαθλοι και από τις δύο πλευρές. Είναι άσχημο να έχεις τους δύο καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες στο ρόστερ σου και να μην υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός και στις κερκίδες. Υγεία λέγεται αυτό αλλά εμείς σαν Έλληνες θα αργήσουμε να το καταλάβουμε και αν ποτέ συμβεί θα καταλάβουμε και τον φίλο μας τον Ισπανό. 

Υ.Γ. Για περισσότερη κουβέντα μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή του μπλόγκ αύριο πριν το παιχνίδι. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου