To dixtaki: Οι δύο της πρωτιάς.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Οι δύο της πρωτιάς.

Η αυλαία έχει ήδη πέσει και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει όπως θα έλεγε γνωστή αοιδός. Πιστός στο ραντεβού μου θα συνεχίσω παρουσιάζοντας τους δύο ¨δυνατούς¨ του Β᾽ομίλου που θα μας απασχολήσουν.. ιδιαίτερα αν μας στερήσουν την πρωτιά του ομίλου, πράγμα εφικτό εφόσον η εικόνα της εθνικής δεν πείθει, δικαιολογημένα πάντα. Είναι νωρίς όμως για τέτοια λόγια.




Η Αργεντίνοι μετά από 12 χρόνια και το ασημένιο της Ινδιανάπολης ψάχνουν να κάνουν το θαύμα και να κρατήσουν την σημαία της μπασκετικής Αργεντινής ψηλά. Το έχουν κάνει πάμπολλες φορές στο παρελθόν αλλά δυστυχώς δεν μπορούν ξανά. Στον όμιλο μας πάντως τοποθετήθηκαν πρώτοι βάση των rankings της FIBA (είναι μέσα στην τετράδα). Η πρώτη της και μεγαλύτερη επιτυχία της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήρθε νωρίς, μόλις το 1950 όπου κατέκτησε το χρυσό και όπου ήταν διοργανώτρια χώρα. Η δεύτερη άργησε αλλά ήρθε το 2002 που έχασε από την μεγάλη των Πλάβι σχολή στον τελικό. Το εξωπραγματικό ήταν ότι σε εκείνο το τουρνουά έκανε μόλις μία ήττα και αυτή στο τελικό !! Η χρυσή γενιά της Αργεντινής είχε ήδη κάνει το μεγάλο ¨μπαμ¨ το 2001 που κατέκτησε το Παναμερικανικό πρωτάθλημα (το πήρε και το 2011) και από τότε έχει κερδίσει ένα χρυσό στου Ολυμπιακούς του 2004 και ένα χάλκινο σε αυτόυς του Πεκίνο το 2008, ΅αμέτρητα¨ Πρωταθλήματα Νοτίου Αμερικής (13) καθώς και 13 συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα. Μέλη αυτή της γενιάς οι Σκονοκίνι, Τζινόμπιλι, Πριχιόνι, Σάντεθ, Νελφίνο, Ομπέρτο, Νοτσιόνι και φυσικά ο πανταχού παρών Λουίς Σκόλα. Δυστυχώς ο μεγάλος Μανού Τζινόμπιλι παρότι ήθελε πνευματικά να συμμετέχει, δηλώνοντας το και στο Twitter λίγο μετά την κατάκτηση του 4 δαχτυλιδιού με τους Σπερς, πρακτικά και όπως έκριναν οι γιατροί ήταν απαγορευτική η συμμετοχή για των 38 Μαίων γερο-Μανού. Το ίδιο ισχύει και για τον Κάρλος Ντελφίνο που δεν θα συμμετέχει λόγω ...τραυματισμού.

Η Αργεντινή όπως και η Ελλάδα ξεκινάει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις το Σάββατο στην Σεβίλλη όπως και η Εθνική μας και θα αντιμετωπίσει το Πουέρτο Ρίκο στις 18.30, 30/8 (ώρα Ελλάδας). Την Κυριακή (31/8) θα πάιξει με την Κροατία (14.30), την Δευτέρα (1/9) με τις Φιλλιπίνες (18.30). Την Τετάρτη (3/9) στις 18.30 θα αντιμετωπίσει την Σενεγάλη και την Πέμπτη (4/9) στις 23.00 την Ελλάδα. Στο τελευταίο φιλικό της πάντως η ομάδα του Χούλιο Λάμας διεσύρθει από τους φαβορί και συνάμα οικοδεσπότες Ισπανούς που με ένα 8/8 (φιλικά) και με ένα τρίδυμο ¨φωτιά¨ στους ψηλούς (Ιμπάκα, Αφοί Γκασόλ) να φαντάζουν απλώς ακαταμάχητοι. Το ρόστερ τώρα έχει ως εξής :

Στα γκάρντ θα αγωνιστούν οι Πάμπλο Πριχιόνι (New York Knicks), Φακούντο Καμπάτσο (Πενιαρόλ), Νικολάς Λαμποβιτόλα (Φλαμένγκο), Σελέμ Σαφάρ (Μπόκα Τζούνιορς). Τις θέσεις των φόργουορντ θα πλαισιώνουν οι Λουίς Σκόλα (Indiana Pacers), Μάρκος Μάτα (Φράνκα), Αντρές Νοτσιόνι (Ρεάλ Μαδρίτης), Βάλτερ Χέρμαν (Φλαμένγκο), Λεονάρντο Γκουτιέρες (Πενιαρόλ). Τέλος τα σέντερ της Εθνικής Αργεντινής θα είναι οι Ματίας Μπορτολίν (Ρεγκάτας Κοριέντες), Μάρκος Ντελία (Όμπρας Σανιτάριας), Ταβαγέκ Γκαλίτσι (-).

** Ο Νίκος Γκάλης το 1986 στην Ισπανία πέτυχε 40 πόντους απέναντι στην Αργεντινή που αγωνίστηκαν για τις θέσεις 9-12. Βγήκε επίσης πρώτος σκόρερ τις διοργάνωσης.

Για την έτερη μας αντίπαλο τώρα Κροατία θα είχαμε να πούμε πολλά εάν η Γιουγκοσλαβία ήταν ακόμα ενωμένη οπότε θα ξεκινήσουμε μετά το 1991 που υφίσταται σαν κράτος. Στην πραγματικότητα η ιστορία ξεκινάει να γράφεται το 1992 και τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης όπου ηττήθηκε στον τελικό από την Dream Team του Jordan κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Κορυφαία τριπλέτα της ομάδας Πέτροβιτς, Κούκοτς, Ράτζα. Το μακάβριο 1993 στιγματίζει την Κροατία αλλά και τον κόσμο αφού λίγο πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας ο ¨Μότζαρτ¨ του Παγκοσμίου Μπάσκετ Ντράζεν Πέτροβιτς αφήνει την τελευταία του πνοή μετά από τροχαίο. Παρόλα αυτά η Κροατία καταφέρνει να νικήσει την Ελλάδα (99-59) και να κερδίσει το χάλκινο. Στο Παγκόσμιο του 1994 στον Καναδά κερδίζει κ εκεί το χάλκινο όπως επίσης το ίδιο συνέβη και το Ευρωμπάσκετ της Ελλάδας το 1995.
Ακολουθούν πέτρινα χρόνια (δεκ. 00᾽s) ώσπου εμφανίζεται ξανά σε Παγκίσμιο Κύπελλο το 2010 καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Πέρυσι όμως στο Ευρωπαικό της Σλοβενίας παρουσίασε μία άλλη εικόνα κάνοντας καταπληκτικές εμφανίσεις. Τέταρτη θέση και κατευθείαν πρόκριση στο Παγκόσμιο της Ισπανίας. Και ο λόγος ;; Μα ποιος άλλος ;; Το ρόστερ. Πλήρως ισσοροπημένο ρόστερ που ξεχυλίζει από ταλέντο.

Στα γκαρντ θα αγωνίζονται οι Ρόκο Λένι Ούκιτς (Παναθηναικός), Όλιβερ Λαφαγιέτ (Ολυμπιακός), Κρουνοσλαβ Σίμον (Λοκομοτιβ Κουμπάν), Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (Brooklyn Nets), Μάριο Χενζόνια (Μπαρτσελόνα), Φραν Πίλενπιτς (Τσεντεβίτα). Στα φόργουορντ οι Λούκα Μπάμπιτς (Τσεντεβίτα), Νταμιάν Ρούντεζ (Σαραγόσα) και Ντάριο Σάριτς (Τσιμπόνα). Τέλος οι ψηλοί θα στελεχοθούν από τους Αντέ Τόμιτς (Μπαρτσελόνα), Λούκα Ζόριτς (Φενέρμπαχτσε), Λούκσα Άντριτς (Τουρκ Τέλεκομ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παίκτες βαρόμετρα για την Κροατία είναι οι Άντε Τόμιτς, Μπογκνταν Μπογκντάνοβιτς και Ντάριο Σάριτς. Ο τελευταίος δεν αγωνίστηκε στο Πανευρωπαικό των νέων για να είναι ξεκούραστος αφού ο Γιασμίν Ρέπεσα τον προορίζει για ηγέτη παρά τα 20 του χρόνια. Όσο για τον Μπογκντάνοβιτς τα λόγια είναι περιττά. Η μεταφραφή του στο NBA και τους Brooklyn Nets τα λέει όλα.

Τέλος η Κροατία ξεκινάει και αυτή το αγωνιστικό της πρόγραμμα το Σάββατο 30/8 αντιμετωπίζοντας της Φιλλιπίνες. Την Κυριακή 31/8 αντιμετωπίζει την Αργεντινή και την Δευτέρα 1/9 την Σενεγάλη. Την Τετάρτη 3/9 αντιμετωπίζει την Εθνική μας και την Πέμπτη 4/9 τελειώνει τις υποχρεώσεις παίζωντας με το Πουέρτο Ρίκο.

**Στο Πο της Γαλλίας και συγκεκριμένα την 3η και τελευταία μέρα του τουρνουά οι Κροάτες κέρδισαν τους Έλληνες για δύο πόντους. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Σάριτς με 14 πόντους παίζοντας και αυτός αλλά και η ομάδα του εντυπωσιακό μπάσκετ (έκαναν σερί 0-8 και 3-13).

***Σήμερα 26/6 παίζει το τελευταίο της φιλικό με την Λιθουανία στο Zagreb Arena. Εκεί ο Ρόκο Λένι Ουκιτς θα καταλάβει και επίσημα την πρώτη (!) θέση σε συμμετοχές στην ιστορία της χώρας καθώς έκανε ντεμπούτο πριν από 12 χρόνια και μετράει ήδη 163 συμμετοχές.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου