To dixtaki: Πάει καλά...

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Πάει καλά...

Εχθές, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Λαμποράλ Κούτσα δεν άντεξε την πίεση του Ολυμπιακού. Οι παίκτες της, σαφώς χαμηλότερων προσδοκιών από τους αντιπάλους τους, μετά τα μισά της τρίτης περιόδου κοιτούσαν ο ένας τον άλλον με απορία. Βέβαια ο μεγάλος Σπανούλης τους τα έκανε όσο πιο ¨λιανά¨ γινόταν. Παιδιά τους είπε.. δεν θα πάρετε ανάσα. Και δεν πήραν. Ακαριαίος πνιγμός. Ειδικά στο τελευταίο δεκάλεπτο. Αλήθεια, μου θύμισε τον προπέρσινο Ολυμπιακό που στο τρίτο δεκάλεπτο έβαζε την έκτη ταχύτητα ενώ οι άλλοι είχαν ακόμα πέμπτη και η έκτη ήταν η όπισθεν...



Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν τον αγκώνα όντας χαλαροί. Μέχρι το ημίχρονο θα έλεγε κανείς ότι οι Ισπανοί μπορούν για το διπλό που τόσο πολύ επιθυμούσαν. Βλέπετε, αν οι παίκτες του Ιβόν Ναβάρο κέρδιζαν, τα όνειρα τους για τον επόμενο γύρο και τους οχτώ της διοργάνωσης δεν θα ήταν απλά ένας απραγματοποίητος πόθος. Όπως τώρα δηλαδή, που με μία νίκη και τρεις ήττες βρίσκονται κάτω από την εξωπραγματική Νιζνί, Εφές και Φενέρ που συνεχίζουν με δύο ήττες και δύο νίκες έκαστος. 

Η Λαμποράλ μπήκε στο παιχνίδι ¨ζεστή¨ και λίγο τυχερή, όσον αφορά τον επιθετικό τομέα. Με αρκετά τυχερά ή ¨σκοτωμένα¨ σουτ κατάφερε να αποκτήσει μία ικανοποιητική διαφορά πόντων   κρατώντας τον Ολυμπιακό ακόμα πιο παγωμένο από ό,τι ήταν. Ναι ο Ολυμπιακός ήταν κουραστικά νωθρός και βιαστικός. Θαρρείς πως δεν ήθελε να μπει στο παρκέ. Επέβαλλε τον ρυθμό της σε αρκετά σημεία του πρώτου ημιχρόνου παίζοντας πολύ καλή άμυνα και σε συνδυασμό με την βασανιστική αστοχία του Ολυμπιακού από τα 6,75 (1/9 στο α᾽ημίχρονο) μπήκε στα αποδυτήρια με την διαφορά να είναι στο +9 (37-28). Το μόνο αρνητικό ήταν τα 8 λάθη στα οποία είχε υποπέσει μέχρι τότε, έναντι 2 του Ολυμπιακού. 

Στο δεύτερο ημίχρονο τώρα, η Λαμποράλ βγήκε από τα αποδυτήρια, ο Ολυμπιακός ξύπνησε. Όπως άλλωστε τόνισε και ο κόουτς Σφαιρόπουλος σε δημοσιογράφο της Ευρωλίγκα. Η ομάδα πρέπει να παίξει άμυνα για να της βγει και η επίθεση, δήλωσε ορθά-κοφτά. Οι παίκτες το κατάλαβαν και στα μέσα της τρίτης περιόδου μείωσαν την διαφορά στους πέντε πόντους χάρη στους Πέτγουει- Σπανούλη και με άμυνα ¨μπετόν-αρμέ¨. Ναι ναι, αυτή που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Αυτή που κλείνει όλους τους διαδρόμους, που διαβάζει τι θα κάνει ο αντίπαλος πριν καν το σκεφτεί ο ίδιος. Θα το ξαναπώ, ο Ολυμπιακός θύμισε την ¨Λερναία Ύδρα¨ του παρελθόντος. 

Η ομάδα, έχοντας ελάχιστα λάθη, έπαιξε άμυνα και με μπροστάρη τον μεγάλο αρχηγό της, Βασίλη Σπανουλή, στο τέταρτο δεκάλεπτο κάνει ένα 13-0 και ρίχνει ταφόπλακα στα όποια όνειρα των Ισπανών. Ο ηγέτης τον ερυθρολεύκων μας έδειξε για ακόμη μια φορά τις μαγικές επιθετικές του ικανότητες. ΅Ορισε¨ για ακόμα ένα παιχνίδι το ουσιαστικό ¨ηγέτης¨ πετυχαίνοντας 15 πόντους (από τους 27 συνολικά) στο τρίτο δεκάλεπτο. Η άμυνα του αφοπλιστική. Χαρακτηριστικό και το μπλοζόν που έκανε λίγο πριν την απόσυρση το στον πάνγκο. Είχαν τελειώσει όλα και αυτός ¨βούτηξε¨. Τον ακολούθησε και η υπόλοιπη ομάδα. Χάντερ και Μάντζαρης καθοριστικοί. Ο δεύτερος ψηλός του Ολυμπιακού (;) σημείωσε 14 πόντους μαζεύοντας 8 ριμπάουντ. Ο Μάνταρης σημείωσε 7 πόντους, μάζεψε 4 ριμπάουντ και μοίρασε 4 ασίστ. Δύο τρίποντα του καθοριστικά. Ψυχρό αίμα σε άμυνα και επίθεση. Και ο Πετγουει. Μπορεί να σούταρε 6 τρίποντα και να έβαλε ένα αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Έχει μεταμορφωθεί και παίζει αμυνάρα ! Πέρυσι χαμήλωνε απλά τα πόδια του και πήγαινε δεξιά-αριστερά νομίζοντας ότι παίζει άμυνα. Φέτος είναι σα να έχει άλλον παίκτη ο Ολυμπιακός.

Οι ερυθρόλευκοι ψάχνουν για εισιτήρια ξενοδοχείων στην Μαδρίτη. Τα παιδιά του Πειραιά έκαναν το 4-0 και είναι πρώτοι στο όμιλο τους μαζί με την ΤΣΣΚΑ. Οι επόμενες αγωνιστικές δύσκολες.   Παίζει με Εφές εκτός, με ΤΣΣΚΑ εντός και με Νιζνί εκτός. Με δύο νίκες αποκτά και πλεονέκτημα έδρας. Δρόμος πολύς ακόμα, για όλους, αλλά με το απόλυτο στο μυαλό και με τον  Ολυμπιακό να δηλώνει βροντερό παρόν στο Τοπ 16 της Ευρωλίγκα επιτρέπονται τα όνειρα. Ακόμα και με σημαντικά γρανάζια της αγωνιστικής του λειτουργίας τραυματισμένα, ακόμα και με βασικούς παίκτες να θέλουν αγώνες ο Ολυμπιακός δεν φοβάται τίποτα. Η συνέχεια την επόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Ντούσαν Ιβκοβιτς σαν αντίπαλος θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ένα  δημιούργημα του.  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου