To dixtaki: Backdoor Memories

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Backdoor Memories


Μετά από απειλές για την ζωή μου που δέχτηκα από Van Taros και Heisenberg, αναγκάζομαι και εγώ να ξαναγράψω στο τιμημένο dixtaki (τραβάτε με και ας κλαίω). Μια καλή ερώτηση βέβαια είναι, γιατί καθόμαστε και γράφουμε αφού όπως είπε και ο Πίρπι εμείς και εμείς τα διαβάζουμε. Μάλλον, λέω εγώ, επειδή γουστάρουμε αρκετά το μπασκετάκι.

Το άρθρο λοιπόν αυτό έχει σαν θέμα πώς προέκυψε για μένα το όλο κόλλημα με το μπάσκετ. Οκ, το ξέρω ότι μπορεί να μην ενδιαφέρει κανένα, και όπως καταλαβαίνετε και από τον τίτλο το άρθρο μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα νοσταλγο-γραφικότητας. Αλλά δε γαμιέται, εγώ θα τα πώ!!

Η πρώτη γειτονιά που έμενα ήταν η κλασική φάση που τα παιδάκια έχουν όλο και όλο ένα δρόμο να παίξουν, με τις μανάδες να φωνάζουν από τα μπαλκόνια μόλις νυχτώσει για να γυρίσουν τα καμάρια τους σπίτι. Συνεπώς η μόνη επιλογή ήταν μέχρι τότε το ποδόσφαιρο, με εξαίρεση τα διαλλείματα στο σχολείο. Πέσαμε και στην εποχή του Jordan, οπότε όλα ήταν μια απόπειρα μίμησης του μεγάλου MJ: φανέλες, παπούτσια, στυλ και επιφώνημα Μάαικλλλλ Τζορντάάάνσε κάθε προσπάθεια . Βέβαια τα πράγματα άλλαζαν όταν το σουτ γινόταν πίσω από το τρίποντο: το στυλ άλλαζε αυτόματα σε στυλ Φράγκι, και το επιφώνημα σε Αλβέρτης για τρειιιις”. Μπορεί το τρίποντο στο δημοτικό μας να μην ήταν ούτε στα 5 μέτρα απόσταση, αλλά και πάλι όποιος κατάφερνε να ευστοχήσει γινόταν ο θεός του διαλλείματος.

Φτάνοντας προς το γυμνάσιο, μετακομίζουμε σε γειτονιά με γήπεδο μπάσκετ στα 30 μέτρα από το σπίτι μου, το «πάρκο» όπως το λέγαμε. Αν προσπαθούσα να μετρήσω τα «μονά» που έχω παίξει συνολικά σε αυτό το γήπεδο, νομίζω ότι ο αριθμός θα έβγαινε άνετα τετραψήφιος. Τα μεσημέρια , o Van Taros θα θυμάται να ανηφορίζουμε 15 λεπτά σαν τους τρελούς μετά το σχολείο, για να παίξουμε στον ήλιο με 30 βαθμούς. Τα απογεύματα μια από τα ίδια με τα παιδία της γειτονιάς, και αμέτρητα One-on-One  με τον Μιχάλη (τον έτερο μπασκετο-κολλημένο του πάρκου). Πάντα βέβαια με το απαραίτητο στοίχημα αναψυκτικού, του οποίου η γεύση μαγικά βελτιωνόταν απίστευτα, όταν το έπινες κοροϊδεύοντας τον χαμένο.  


Και αντίστοιχα, οι κλασσικές μάχες στο σχολείο. Τα δικά μας «αιώνια» ντέρμπι ανάμεσα σε Γ3, Γ4 και Γ5 που είχαν πάντα το ίδιο ιεροτελεστικό «πριν» και «μετά»:  Πριν κάθε παιχνίδι, ασταμάτητο trash talking και προκλήσεις , (επιλεκτική) αναδρομή σε προηγούμενα ματς και ανάλυση του πόσο πελάτης είναι ο ένας του άλλου.  Στο τέλος, αν ήσουν ο νικητής, όλα ήταν καλά και είχες τροφή για δούλεμα μέχρι το επόμενο παιχνίδι. Αν όχι, έπρεπε να βρεις μία πολύ καλή δικαιολογία (για να χρησιμοποιείς και στις μελλοντικές αναδρομές), ή έστω να τονίσεις ότι αυτή ήταν η πρώτη νίκη του αντιπάλου μετά από 524 ματς. 

Και αν αυτά τα παιχνίδια ήταν θέμα τιμής, το πράγμα σοβάρευε ακόμα περισσότερο στους σχολικούς. Εκεί είχες την πρόκληση να σηκώσεις το βαρύτιμο τρόπαιο του πρωταθλητή Γυμνασίου/Λυκείου Χανίων και να κάνεις τις εκατοντάδες λαού του σχολείου σου περήφανους.  Ή έτσι το βλέπαμε εμείς τελοσπάντων. Και τα καταφέραμε τελικά με τη μεγάλη ομάδα του 2002 (ντάααααξ) με τον Heisenberg να κουβαλάει την ομάδα και τον Van Taros να είναι ο αγαπημένος της κερκίδας. Αργότερα στο λύκειο μας έσφαξε η διαιτησία με το πολυκλαδικό και το χάσαμε..(η επίσημη δικαιολογία για την συγκεκριμένη αναδρομή).

Βέβαια το όλο κόλλημα με το μπάσκετ δε θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλο, αν δεν υπήρχαν και οι κατάλληλες εικόνες από την τηλεόραση. Το να κάτσω και να απαριθμήσω όλα τα ματς που μου έχουν μείνει από μικρός φυσικά δεν έχει νόημα. Θυμάμαι ακόμα όμως να έχω παγώσει με ανοιχτό το στόμα μπροστά στην τηλεόραση, από το λάθος του Γιαννάκη ως την τάπα του Βράνκοβιτς. Η το ρίγος στους πανηγυρισμούς του Dejan στο ΣΕΦ στους τελικούς του 1999. Και φυσικά τα καρφώματα του Wilkins, και τις 100 μπασκέτες πόρτας που είχα σπάσει προσπαθώντας να τον μιμηθώ.

Αφού το παραπάνω άρθρο φαίνεται γραφικό ακόμα και σε μένα, φαντάζομαι πώς θα φαίνεται σε κάποιον που δεν του αρέσει ιδιαίτερα το μπάσκετ. Πιθανότατα θα του έρχεται στο μυαλό το κλασικό επιχείρημα γκόμενας, “10 βλάκες τρέχουν πάνω κάτω και πετάνε μια μπάλα σε ένα καλάθι, big deal”. Από την άλλη βέβαια, τα περισσότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι σημαντικά από μόνα τους, γίνονται σημαντικά αν τα γουστάρουμε εμείς. Και εάν κάτι μπορεί να σε κάνει να χαρείς και να λυπηθείς, να ενθουσιαστείς και να απογοητευθείς,  να νευριάσεις και να πορωθείς, και όλα αυτά μαζί με τα φιλαράκια σου, δε μπορεί παρά να είναι σημαντικό.


ΥΓ. Εννοείται ότι περιμένω ανάλογες επικές διηγήσεις από τα άλλα μέλη του blog, αλλα και από τους χιλιάδες αναγνώστες του (είτε σε άρθρο είτε με comment).

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Καταρχήν το άρθρο με συγκίνησε, αλήθεια λέω! Τι μας θύμισες τώρα...
Στοιχηματάκι στο πάρκο! Μια φορά θυμάμαι είχα αγοράσει το παιχνίδι Max Payne(αντιγραμμένο 3,000 δραχμές) από τα στοιχήματα! Σταδιακά πρέπει να τα έχασα βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Να μην πέφτει καρφίτσα στο κλειστό στον τελικό στους σχολικούς γυμνασιου(εντάξει, δεν χωρούσε και πολλούς). Κάθε καλάθι ήταν και ένας μίνι σεισμός ή τουλάχιστον εμένα έτσι μου φαινόταν!
Θέλω κάθε 10 χρόνια να ανεβαίνει ένα άρθρο σχετικό με τις μεγάλες εκείνες μάχες! Με τις μάχες μέσα από τις οποίες ανδρωθήκαμε! Πόσο μπάσκετ είχαμε παίξει(καλά ακόμα παίζουμε)?
Υ.Γ.(απλά για να μην ξεχνιόμαστε)
Όταν παίζαμε ανά τμήματα πάντα νικούσε το δοξασμένο Γ3'!!!

Ανώνυμος είπε...

Για να μην ειστε εσεις και εσεις που γραφετε και διαβαζετε γραφω και εγω .....
Ωραιο αρθρο..
Το κολλημα με το μπασκετ ηρθε για εμενα τελος δεκαετιας 80 οπως και σε πολλους....Θυμαμαι πιτσιρικι με πηρε ο αδερφος μου και με εβαλε στον Ηλυσιακο να μαθω. Μιλαμε ειχε τοτε πανω απο 50 παιδια σε καθε προπονηση χαμος γινοτανε, δεν μπορουσες να μαθεις τιποτα εκτος και αν ειχες μεσο κανεναν εφορο ομαδας η πρωην παικτη και σε εβαζε στο καλο γκρουπ.. Θυμαμαι το Φωτση (ο χαρακτηρας δεν εχει αλλαξει πολυ απο τοτε...και οποιος καταλαβε καταλαβε..) πολυ πλακα. Με τα πολλα εφυγα απο εκει αφησα το μπασκετ μεχρι που εφτασα γυμνασιο και αρχισαν οι κοπανες για μπασκετακι .. Στη Καισαριανη στο Ινδιανικο οπου επαιζαν παλαιμαχοι παιχτουρες που για εμας ηταν θεοι.. Ονοματα οπως Λακυ Τσαν, Περης, Ινδιανος και εμεις 3 τσογλανακια που παιζαμε απο μεσημερι μεχρι βραδυ μονοι μας για στοιχηματα..
Μεγαλωσαμε και αλλο και στο λυκειο αρχισαμε να παιζουμε με τους μεγαλους , πραγματικα δεν μας ενοιαζε τιποτα αλλο εκτος απο μπασκετ...
Τις μεγαλες αγαπες δεν τις ξεχναμε ποτε . Σημερα το παιζω προπονητης για την ομαδα της εταιριας μου. Πλεον περασα τα 30 και οι χιαστοι στο αριστερο γονατο διαλυθηκαν το μονο που μου λειπει ειναι αυτοι οι 3 φιλοι που παιζαμε μπασκετ ολη την ωρα...
Να ειστε καλα παιδια τα ξαναλεμε..
Μανωλης.

O 6oς Παίκτης είπε...

Μανώλη καλωσήρθες και από μένα στο blog..

Γενικά αν θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που πρόλαβα σχεδόν όλη την "καλή" περίοδο του ελληνικού μπάσκετ,εσύ πρέπει να την πρόλαβες από το ξεκίνημά της. Γενικά αυτές οι ιστορίες με τα στάδια τους (πρώτη επαφή-κόλλημα-απολυτη ψύχωση) δε νομίζω οτι ξεχνιούνται ποτέ, ειδικά οταν είναι συνδυασμένες με τα αντίστοιχα "τσογλανακια" του καθενός.

Όπως δε φεύγει και το μικρόβιο του μπάσκετ,ακόμα κ αν πλεόν παίζεις και τα φτύνεις σε 10 λεπτά,ή δε μπορείς να παίξεις λογω χιαστών, ή οτιδήποτε άλλο.

Γενικά είναι ωραίο να βλέπεις ότι την τρέλα σου με κάτι την μοιράζονται και άλλοι, και σε ευχαριστούμε για το κειμενο. Btw, σε περιμένουμε και στη σελίδα μας στο fb https://www.facebook.com/todixtaki

Till the next time

EuroleagueJunkie είπε...

νοσταλγικό ποστ. βαζελοκεντρικό αλλά ντααααααξ. όλοι έχουμε κάνει λάθος επιλογές :P

προσωπικά το κόλλημά μου ξεκίνησε απόταν -τελείως από σπόντα, επειδή πήγαν οι φίλοι μου- πέρασα σε αθλητικό γυμνάσιο και δη στο τμήμα μπάσκετ. η φάση ήταν ότι άρχισε να μου αρέσει τόσο σαν παιχνίδι -πάντα δεν έβρισκα κάτι το ιντριγκαδόρικο στο ποδόσφαιρο- αλλά και σαν τακτική, σαν σκέψη, σαν το πως θα δουλέψεις για να βγει ένα σύστημα.

ε, μετά δε θέλει και πολύ. δεκαετία 90 και ολυμπιακός, μπανταλόνα, πάσπαλ και πως να χάσετε τις βολές, ο σαμπόνις και πως σε τσάκισε η ρεάλ, ιωαννίδης, αγάπη και σεβασμός στον ίβκοβιτς, η άμυνα του σιγάλα, ρίβερς και όλα πήραν το δρόμο τους.

και μπορεί να μεγαλώσαμε αλλά κάποια πράγματα μείνανε... (και ευτυχώς..)

Δημοσίευση σχολίου