To dixtaki: Περί σκουπών και σκουπόξυλων...

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Περί σκουπών και σκουπόξυλων...

Καλησπέρα καλησπέρα, 

Πόσο αστείοι μπορεί να είστε μερικοί που μιλάτε από την πρώτη αγωνιστική της Α1 για ¨σκούπες¨; Πόσο γελοίοι μπορεί να αισθάνεστε μετά το χθεσινό ; Αλλά τι να κάνουμε τώρα; Όποιος δεν ξέρει αυτά λέει. Ας τα αφήσουμε όμως όλα αυτά. Κακώς αναφέρονται αλλά άνθρωπος είμαι και εγώ. Δεν μπορείς να διαβάζεις σε όλα τα social media  για σκούπες και λοιπές ¨μαλακίες¨ χωρίς να το σχολιάσεις. 


Εχθές λοιπόν, στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, ο Ολυμπιακός στέφθηκε νικητής (55-45). Το μάτς όπως άλλωστε είχαμε πει σε προηγούμενο άρθρο (Η μητέρα των Μαχών) ήταν μέτριο. Ίσως ένα από τα χειρότερα των τελευταίων ετών. Η λέξη συνεργασία στο μυαλό των παικτών απλά δεν υπήρχε. Οι επιθέσεις ήταν πιο γρήγορες και από το Run n' Gun παιχνίδι των NBAer. Πάσα; Ούτε για αστείο. Και από άμυνα πώς πάμε ; Εκεί πάμε καλά δόξα το Θεό. Διαβασμένοι οι προπονητές, διαβασμένοι και οι παίκτες. 

Ο Ολυμπιακός νίκησε δίκαια. Δεν άφησε τον Παναθηναϊκό να ξεφύγει βαθμολογικά και αυτό είναι θετικό για την ομάδα του Πειραιά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας διαχειρίστηκε αρκετά καλά κυρίως το περιφερειακό υλικό της ομάδας του βρίσκοντας παίκτες που έκαναν την διαφορά έστω και σπασμωδικά. Οι ψηλοί του Ολυμπιακού δεν φάνηκαν καθόλου αλλά αυτό που έκανε αισθητή την παρουσία του στο χθεσινό παιχνίδι ήταν το ματσάρισμα των ψηλών. Πλέον Λάσμε και Γκίστ δεν τρομάζουν τους παίκτες του Ολυμπιακού κάτι δηλαδή που γινόταν πέρυσι. Σλούκας και Λοτζέσκι ήταν οι παίκτες με την καλύτερη απόδοση, όπως επίσης και ο Πρίντεζης με τον Μάντζαρη. Αμυντικά, οι Πρωταθλητές Ευρώπης ακολούθησαν βήμα- βήμα τις εντολές του προπονητή τους. Προσπάθησαν και κατάφεραν δηλαδή μετά από πικ εν ρολ να απομακρύνουν από την ρακέτα τους Λάσμε, Γκίστ. Το μοναδικό ρίσκο που πήρε εχθές ο προπονητής του Ολυμπιακού ήταν να αφήσει το ελεύθερο σουτ στον Μαυροκεφαλίδη και δικαιώθηκε καθώς ο διεθνής ήταν απελπιστικά άστοχος. Επίσης ένας λόγος που η ομάδα βγήκε κερδισμένη ήταν γιατί ο coach Μπαρτζώκας άφησε στον πάγκο τον ηγέτη της ομάδας αφού ήταν ολοφάνερη η ανετοιμότητα του αρχηγού. 

Στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα ή μπορούν να γίνουν δύσκολα για το Αργύρη Πεδουλάκη. Τουλάχιστον έτσι φάνηκε σε εμένα. Αμυντικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η απομόνωση του Σπανούλη επετεύχθη ρισκάροντας βέβαια τα εξωτερικά σουτ. Το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί γιατί ο Παναθηναικός δεν έχασε από την άμυνα του. Ο Πεδουλάκης έχει μία πολύ δύσκολη αποστολή. Την σωστή διαχείριση  του εφετινού του ρόστερ. Σε σημείο, κατά την γνώμη μου, που ή θα τον βγάλει νικητή ή θα το σκοτώσει (βλ. Τρινκέρι). Στο εφετινό ρόστερ των πρασίνων και κυρίως στις θέσεις των ψηλών επικρατεί το απόλυτο μποτιλιάρισμα. Ο Άρτζι και η παρέα του πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε να χρησιμοποιήσουν σωστά τους Λάσμε, Γκιστ, Φώτση, Μαυροκεφαλίδη. Και εχθές φάνηκε ότι ακόμα δεν έχουν βρει τους ρόλους που θα αποδώσουν στο κάθε παίκτη ξεχωριστά. Λογικό. Πέρυσι κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε να γίνει αφού είχαν μόνο τον Λάσμε και τον Γκίστ. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό γιατί είναι δύσκολο από πλευράς παίκτη να βρει ρυθμό (αν σκεφτούμε τον χρόνο συμμετοχής με αυτά τα δεδομένα). Επίσης είναι δύσκολο και από πλευράς προπονητή να κρατήσει ικανοποιημένους όλους τους ψηλούς του, αφού πρέπει να κλείσει το rotation και να αποδώσει ρόλους. Γιατί αλλιώς ¨κάηκε¨. Βέβαια αυτή είναι δουλεία του και μην ξεχνάμε ότι ο Πεδουλάκης είναι ένας πολύ καλός προπονητής, με εμπειρία και όρεξη για δουλειά. 

Τέλος, τονίζω προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα. Τα παραπάνω ήταν κάποια στοιχεία που απλώς με προβλημάτισαν χωρίς να πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί κυρίως στην πλευρά του Παναθηναϊκού (που όσο να ᾽ναι προβλημάτισε περισσότερο). Χρόνος υπάρχει. Όρεξη υπάρχει  και για εμάς τους ¨απ᾽έξω¨ υπάρχουν ακόμα πολλά πολλά παιχνίδια. Αυτή την εβδομάδα ξεκινάει και η Ευρωλιγκά που θα αναφερθούμε αναλυτικά σε άλλο άρθρο. Μείνετε συντονισμένοι ! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου