To dixtaki: Ρετρό F4: Ολυμπιακός- ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ρετρό F4: Ολυμπιακός- ΤΣΣΚΑ Μόσχας


Γράφουν :  Clutch Player, KingOfthePaint


Αύριο (10 Μαίου) η καρδιά του Ευρωπαικού Μπάσκετ  θα χτυπάει  στο Λονδίνο εκεί δηλαδή που θα διεξαχθεί το 26ο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας. Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ολυμπιακός είναι οι ομάδες που θα διεκδικίσουν το στέμμα του Πρωταθλητή. Ο πρώτος ημιτελικός θα διεξαχθεί στις 18.00 από την συχνότητα της ΕΡΤ ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον Ολυμπιακό ενώ ο δεύτερος τρεις ώρες αργότερα μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης. Εμείς από την πλευρά μας επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τις φιναλίστ του Φάιναλ-Φορ κάνοντας δύο μεγάλα αφιερώματα που αφορούν τις πορείες τους από το 1988 μέχρι σήμερα.



Ολυμπιακός: 7 Φάιναλ Φορ (’94, 95’, ’97, ’99, ’09, ’11, ’12)
1η θέση: 2 φορές (1997-2012)
2η θέση: 3 φορές (1994-1995-2009)
3η θέση: 1 φορά (1999)
4η θέση: 1 φορά (2009)

Ο Θρύλος του Ιωαννίδη: Η πρώτη παρουσία του Ολυμπιακού σε φάιναλ-φορ ήταν το 1994. Η πρωτεύουσα του Ισραήλ φιλοξενούσε το 7ο φάιναλ φορ της διοργάνωσης. Το Γιαντ Ελιάου στο Τελ Αβίβ «μύριζε» Ελλάδα με τον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη να αντιμετωπίζει στον πρώτο ημιτελικό τον «αιώνιο» αντίπαλο του Παναθηναϊκό του Κώστα Πολίτη.  Ο Ολυμπιακός κερδίζει δύσκολα με σκορ 77-72 και στον τελικό έρχεται αντιμέτωπος με την Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιντς. Το τέλος γνωστό. Οι La Penya κερδίζουν δύσκολα του Πειραιώτες 59-57 και παρότι την δίψα του Γιάννη Ιωαννίδη οι παίκτες δεν φάνηκαν αντάξιοι των προσδοκιών παρόλο που βρίσκονταν μπροστά στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

Η επόμενη χρονιά (1995) βρίσκει και πάλι τον Ολυμπιακό να διεκδικεί το Ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το Στάδιο Πρενθίπε Φελίπε της Ισπανικής πόλης Σαραγόσα φιλοξενεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δύο ελληνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός κερδίζει ξανά τον Παναθηναϊκό με 58-52 και κάνει όνειρα. Μάταια όμως. Στο τελικό ηττάται με 73-61 από την Ρεάλ του «τεράστιου» Σαμπόνις. Στο πάγκο της βασίλισσας εκείνη την χρονιά ήταν και πάλι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς  που είχε ήδη δύο Ευρωλίγκες στο παλμαρέ του.

Η ομάδα του "Σοφού": Το 1997 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά του Ολυμπιακού. Με τον «σοφό» πλέον στον πάγκο, που διαδέχτηκε τον Γιάννη Ιωαννίδη,   ο Ολυμπιακός εξαφανίζει την Ολύμπια Λουμπιάνας στον ημιτελικό με σκορ (74-65) και στον τελικό έρχεται αντιμέτωπος με την Μπαρτσελόνα. Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για τους πειραιώτες είναι γεγονός. Ο αρχηγός Γιώργος Σιγάλας σηκώνει το τρόπαιο μέσα στην Ρώμη. Επόμενος σταθμός, δύο χρόνια αργότερα, το Μόναχο. Το 1999 χάνει από την Ζαλγκίρις Κάουνας με σκορ 87-71. Στο μικρό τελικό κερδίζει την Τιμσίστεμ (74-62) και καταλαμβάνει την 3η θέση.

Οι "μάγκες": Ακολουθούν «πέτρινα χρόνια». Η διοίκηση αλλάζει χέρια και οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος προσπαθούν να ξαναχτίσουν το Ολυμπιακό. Τα υπέρογκα ποσά που σπαταλούν δεν φέρνουν την «άνοιξη» και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα το 2009 όπου καταφέρνουν να περάσουν στο Φάιναλ Φορ του Βερολίνου.
Η αναγέννηση: Εκεί θα τα βρουν «σκούρα». Έχοντας ένα εξαιρετικό ρόστερ  για κακή τους τύχη θα αντιμετωπίσουν τον  Παναθηναικό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Εκεί θα ηττηθούν από τους «αιώνιους» αντιπάλους τους με σκορ 84-82 και θα καταλάβουν την τέταρτη θέση αφού θα ηττηθούν ξανά στον μικρό τελικό αυτή την φορά από την Μπαρτσελόνα με 95-79.  Το Φαιναλ Φορ του Βερολίνου ήταν το τέλος το «πέτρινων» χρόνων και η χρονιά που σηματοδότησε την αρχή μιας επιτυχημένης πορείας. Το 2010 ο Ολυμπιακός μετέχει σε ένα ακόμα Φαιναλ Φορ, αυτό του Παρισιού. Στο στάδιο Παλέ ντε Περσί θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό την Παρτιζάν  όπου θα την νικήσει (83-80). Στον τελικό (9 Μαίου) θα αντιμετωπίσει τους «μπλαουγκράνα» του Χουαν Κάρλος Ναβάρο και θα ηττηθεί με το επιβλητικό 86-68. Έναν χρόνο μετά θα αποκλειστεί από την Σιένα στα προημιτελικά και εκεί θα έρθουν τα πάνω κάτω για τον σύλλογο. Το μπάτζετ θα μειωθεί και η νοοτροπία της ομάδας θα αλλάξει.

Η επιστροφή του στέμματος: Το 2012 ο Ολυμπιακός και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς παρουσιάζουν ένα ρόστερ χαμηλών προσδοκιών. Στο τέλος διαψεύδουν τους πάντες. Καταφέρνουν να περάσουν στο Φαιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης όπου θα αντιμετωπίσουν στο ημιτελικό την Μπαρτσελόνα. Οι καταλανοί είναι το φαβορί αλλά ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται με περισσότερη «δίψα» και κερδίζει. Στο τελικό θα αντιμετωπίσει την «Ρωσική Αρκούδα» του Γιόνας Καζλάουσκας και του Αντρέι Κιριλένκο. Εκεί, ίσως στο θεαματικότερο τελικό των τελευταίων ετών, ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει για 2η φορά στην ιστορία του το Ευρωπαικό τρόπαιο. Ποιος το πίστευε αγαπητοί αναγνώστες ; Το αουτσάιντερ του Φαιναλ Φορ ενάντια σε όλα τα προγνωστικά και αφού βρισκόταν πίσω στο σκορ (19 πόντους) κατάφερε να κερδίσει στο τέλος με ένα καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη ρίχνοντας στο «καναβάτσο» την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.


ΤΣΣΚΑ Μόσχας: 11 Φάιναλ Φορ(‘96, ’01, ’03 - ’10, ’12, ’13)
1η θέση: 2 φορές(2006,2008)
2η θέση: 3 φορές(2007,2009,2012)
3η θέση: 2 φορές(2004,2010)
4η θέση: 3 φορές(2001,2003,2005)

Η ΤΣΣΚΑ κατάφερε για πρώτη φορά να συμμετέχει σε φάιναλ φορ το 1996 στο Παρίσι, με προπονητή τον Στάνισλαβ  Έρεμιν αποκλείοντας στα προημιτελικά την γαλλική Πο Ορτέζ(2-1). Εκεί, βρήκε στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό που αφού την απέκλεισε με 81-71(Ουίλκινς 35π.) κατέκτησε τον τίτλο νικώντας στον τελικό την Μπαρτσελόνα. Στον μικρό τελικό οι Ρώσοι των Κουντέλιν, Καράσεφ, Μοργκούνοφ, Βέτρα θα πάρουν την νίκη με 74-73 εναντίον της Ρεάλ και μαζί της και την τρίτη θέση της διοργάνωσης.
Χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια για να ξαναπάει σε φάιναλ φορ η ομάδα της Μόσχας, αφού πρώτα απέκλεισε και πάλι γαλλική ομάδα(την Ασβέλ με 2-0) στα προημιτελικά. Από την παλιά φρουρά είχαν μείνει μόνο οι Κουντέλιν, Μοργκούνοφ αλλά είχαν προστεθεί σπουδαίοι παίχτες όπως ο ταλαντούχος, νεαρός τότε, Κιριλένκο. Η αρκούδα, με τον πρώην Σοβιετικό διεθνή Τιχονένκο στο πάγκο, όπως και το 1996 έτσι και το 2001(μοναδική χρονιά που υπάρχουν δύο διοργανώσεις: Σουπρολίγκα-Ευρωλίγκα) θα ηττηθεί στον ημιτελικό του Μπερσί, αυτή τη φορά από την Μακάμπι(86-80) η οποία στην συνέχεια θα στεφτεί πρωταθλήτρια επικρατώντας του Παναθηναϊκού στον τελικό. Οι Μοσχοβίτες θα τερματίσουν στην 4η θέση της Σουπρολίγκα μετά την ήττα τους από την Εφές(91-85). 
Αλλαγή εποχής: Ίβκοβιτς και άρωμα Ελλάδας! Οι Ρώσοι, την σεζόν 2002-3, αποφασισμένοι να κάνουν πρωταθλητισμό αποκτούν τους Σογκάιλα, Κριάπα, Χατζηβρέττα, Μόνια αλλά και δύο παίχτες που θα λατρευτούν όσο κανείς άλλο στην Μόσχα, τους Παπαλουκά και Χόλντεν. Με τον έμπειρο Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο θα προκριθεί στο φάιναλ φορ της Μπαρτσελόνα όπου θα χάσει στον ημιτελικό από την οικοδέσποινα ομάδα με σκορ 76-71, για να καταλήξει και πάλι στην 4η θέση, αφού ηττηθεί και στον μικρό τελικό από την Σιένα.
Το 2004 το πρότζεκτ του σοφού συνεχίζεται με τον Χατζεβρέττα και τον Σογκάιλα να αποχωρούν και τους Τάρλατς, Τουρκσάν και Μάρκους Μπράουν να προστίθενται στο ήδη έτοιμο σύνολο. Θα προκριθούν στο f4 του Τελ Αβίβ αλλά και πάλι θα ηττηθούν από την οικοδέσποινα(αυτή τη φορά Μακάμπι) στον ημιτελικό(93-85). Για τέταρτη φορά η ομάδα που κερδίζει την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό κατακτά τον τίτλο, ενώ οι Μοσχοβίτες θα αρκεστούν στην τρίτη θέση. 
2005: απόλυτο φαβορί. Κρατώντας σταθερό τον κορμό της ομάδας του(προστέθηκε ο Ντικούδης), ο Ίβκοβιτς καταφέρνει να φτάσει στο φάιναλ φορ με ρεκόρ 21-1(μια αδιάφορη ήττα στους ομίλους), ισοπεδώνοντας όποιον βρέθηκε στον δρόμο του. Συνυπολογίζοντας  μάλιστα ότι αυτή τη φορά η τελική φάση γινόταν στην Μόσχα, η ΤΣΣΚΑ ήταν το απόλυτο φαβορί. Όμως οι Ρώσοι θα ηττηθούν για 5η φορά στον ημιτελικό(από Ταού με 85-78) και αφού χάσουν και από τον Παναθηναϊκό θα τερματίσουν ξανά στην τελευταία θέση.
Mesina era. Ο Ιταλός τεχνικός έχει συνδέσει το όνομα του με την ΤΣΣΚΑ. Το 2006 μετά από 35 χρόνια η ρώσικη αρκούδα θα κατακτήσει και πάλι Ευρωλίγκα νικώντας στο φάιναλ φορ της Πράγας τους κακούς της δαίμονες Μπαρτσελόνα(75-84) και Μακάμπι(73-69) σε ημιτελικό και τελικό αντίστοιχα. MVP του διημέρου ο διεθνής μας Θοδωρής Παπαλουκάς, που έχει συνολικά στα δυο παιχνίδια 37π, 9ασ, 6ρ, 6κλ, με μόλις 5 άστοχες προσπάθειες!

Την επόμενη χρονιά(2007) η ΤΣΣΚΑ θα είναι για 5η σερί σεζόν στο φάιναλ φορ και για δεύτερη σερί στον τελικό αφού επικράτησε της Μάλαγα στον πρώτο παιχνίδι του διημέρου. Στον τελικό όμως δεν έφτασαν οι 23π(9/10!) του Παπαλουκά ούτε οι 9 ασίστ του και θα ηττηθεί από τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό με 93-91 σε ένα συγκλονιστικό, διαφήμιση για το άθλημα, ματς. 
2008: πρωταθλητές ξανά! Χωρίς αμφιβολία η αρμάδα του Ετόρε Μεσίνα δείχνοντας τέτοια συνέπεια τα τελευταία χρόνια, είχε μία θέση ανάμεσα στα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ.  Επειδή όμως αυτό από μόνο του δεν αρκούσε, το καλοκαίρι του 2007 κάνει την συμφωνία έκπληξη με τον κορυφαίο σμολ φόργουορντ της περσινής διοργάνωσης, Ραμούνας Σισκάουσκας. Έτσι το 2008, όπως και το 2006 επικρατώντας της Μακάμπι(91-77), απέδειξε ότι είναι η κορυφαία ομάδα στην ήπειρο. Πιο πριν, αρκετά πιο δύσκολα είχε νικήσει με 79-83 την Ταού στον ημιτελικό του f4 της Μαδρίτης.

2009: τέταρτος σερί τελικός. Σε ένα από τα πιο αμφίρροπα φάιναλ φορ της ιστορίας(ημιτελικοί και τελικός κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα)οι Ρώσοι θα περάσουν με 82-78 το εμπόδιο των καταλανών της Μπαρτσελόνα. Στον τελικό θα βρουν ξανά τον Παναθηναϊκό και αφού ανατρέψουν μία διαφορά 22πόντων θα χάσουν και πάλι για ένα καλάθι(73-71) μετά το άστοχο τρίποντο του Σισκάουσκας στην εκπνοή.

8ο σερί φάιναλ φορ. Το 2010 η ΤΣΣΚΑ του Μεσίνα και πάλι θα είναι παρούσα στην μεγαλύτερη συλλογική γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που θα λάβει χώρα στο Παρίσι. Οι Ρώσοι θα διασταυρωθούν με τους καταλανούς στον ημιτελικό, οι οποίοι τους στέλνουν στον μικρό τελικό και κατακτούν το τρόπαιο. Το 82-80 εναντίον της Παρτιζάν και η κατάκτηση της 3ης θέσης θα αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση.
2012: ξύπνησαν μνήμες από το 2005. Η ΤΣΣΚΑ μετά το αποτυχημένο 2011 όπου αποκλείστηκε στην πρώτη φάση, αντέδρασε το 2012 δημιουργώντας το πιο πλήρες ρόστερ στην ιστορίας της(με 5 συνολικά nbaers!) με τους Κριστιτς, Κιριλένκο, Τεόντοσιτς να προστίθενται σε ένα ήδη πολύ δυνατό σύνολο(Σβέντ, Κριάπα,Καούν, Σίσκα, Βοροντσέβιτς). Στον ημιτελικό της Πόλης θα νικήσει με 64-62 τον Παναθηναϊκό, για να αντιμετωπίσει το απόλυτο αουτσάιντερ της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός θα κάνει την ΤΣΣΚΑ να πληρώσει το μοναδικό διοικητικό λάθος στον σχεδιασμό της χρονιάς, την πρόσληψη του Καζλάουσκας. Η ελληνική ομάδα θα εκμεταλλευτεί τις επιπόλαιες επιθέσεις του αντιπάλου στο δεύτερο ημίχρονο, τις χαμένες βολές στο τέλος, μα πάνω από όλα την αδράνεια από τον πάγκο και θα κερδίσει άξια(γυρίζοντας ένα παιχνίδι από το -19) τον τίτλο.

Τέλος, ο Ολυμπιακός, για να φτάσει στο Λονδίνο απέκλεισε στα προημιτελικά την Αναντολού Εφές με σκορ 3-2, ενώ η ΤΣΣΚΑ Μόσχας "καθάρισε" στο 4ο παιχνίδι την αντίπαλο της, Κάχα Λαμποράλ. Απομένουν λιγότερο από 20 ώρες για να μάθουμε ποιος θα πάρει το εισιτήριο που οδηγεί στον τελικό της Κυριακής και θα αντιμετωπίσει τον νικήτη από τον ισπανικό εμφύλιο μεταξύ της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου