To dixtaki: Euroleague preview: Φάση των 8. vol2

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Euroleague preview: Φάση των 8. vol2


Συνεχίζοντας το vol 1” θα περάσουμε  στους επόμενους τρεις προημιτελικούς. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει ο νικητής από το Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τον νικητή από το ζευγάρι Ρεάλ-Μακάμπι.


Ρεάλ-Μακάμπι

Οι ισραηλινοί μέχρι και πριν από ένα μήνα περίπου ήταν ξεγραμμένοι από τον περισσότερο κόσμο αφού στα πρώτα 7 παιχνίδια τους είχαν 5 ήττες. Ασύνδετη, χωρίς σταθερές λύσεις στην επίθεση και με κακή, ανά διαστήματα άμυνα, “η ομάδα του λαού” δεν έδειχνε ικανή να φοβίσει κανέναν. Στην συνέχεια, οι κίτρινοι του Μπλατ έκαναν ένα εκπληκτικό σερί 6 νικών, χάνοντας μόνο στην 14η αγωνιστική στην Βαρκελώνη με 74-71. Η άμυνα τους έγινε πιεστική και αυτό το μαρτυράει ότι τελείωσαν το top-16 με 7,4 κλεψίματα/παιχνίδι, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα. Ο Ντέβιν Σμιθ ήταν καθοριστικός αφού στα τελευταία 7 ματς “έγραφε” 16,5π./παιχνιδι και μαζί με τον Χίκμαν(14,6π./παιχνίδι στο top-16) μάτωσαν τα αντίπαλα διχτάκια. Μεγάλη και η βοήθεια του Τζέιμς Σον που έκλεισε την φάση των ομίλων με 12,2π. (64% στα 2π.)και όντας 1ος μπλοκέρ και 1ος στα ριμπάουντ. Δεν ξεχνάμε τον οχαγιόν, μπορεί να σε σκοτώσει στην καλή του μέρα, αλλά ούτε τον Λόγκαν που σκόραρε τουλάχιστον ένα τρίποντο σε κάθε αγωνιστική και δεν θυμίζει τίποτα από τον περσινό γκαρντ του Παναθηναϊκού.           
Στην αντίπαλη μεριά η Ρεάλ δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ, για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, αφού παρουσιάζεται σαν τρίτο φαβορί. Οι μαδριλένοι χρόνια τώρα προσπαθούν να κατακτήσουν και πάλι το βαρύτιμο τρόπαιο, με αποκορύφωμα πρόπερσι που έφτασαν μέχρι τον ημιτελικό όπου και αποκλείστηκαν από την Μακάμπι. Φέτος είναι σταθεροί και παρότι έκανε τρεις σερί ήττες από Μάλαγα, Τσσκα και Παναθηναϊκό, έδειξε την τελευταία αγωνιστική χαρακτήρα διαλύοντας την Εφές και αποκτώντας έτσι το πλεονέκτημα έδρας στα playoff.  Ο Πάμπλο Λάσο παρουσιάζει ένα ροτέισον 10-11 παιχτών αφού η Ρεάλ δείχνει να έχει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πλήρες ρόστερ. Στην επίθεση όπου υπάρχει πολυφωνία, έχουν ξεχωρίσει οι Ρούντι, Μίροτιτς και ο σουτέρ Κάρολ(υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία 25 ετών!), με 13,8 , 12 και 11,7π. αντίστοιχα στην φάση των 16.

Πιθανότητες πρόκρισης 60% - 40%
Φαβορί η Ρεάλ, που διαθέτει τουλάχιστον δύο παίχτες για κάθε θέση(εκτός από αυτήν του σέντερ) πρώτης γραμμής και έχει και το πλεονέκτημα έδρας. Η Μακάμπι όμως είναι φορμαρισμένη και έχει βρει την αγωνιστική της ταυτότητα, με μία λέξη Μπλατ.


Στον άλλο ημιτελικό θα έχουμε τους νικητές από τα ζευγάρια Ολυμπιακός-Εφές και Τσσκα-Κάχα.

Ολυμπιακός-Εφές

Οι ερυθρόλευκοι παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους ειδικά στα εντός έδρας παιχνίδια. Η άμυνα τους θυμίζει μόνο ανά μικρά διαστήματα την περσινή και σίγουρα η έλλειψη του Μάντζαρη θα φανεί περισσότερο από ποτέ, σε αυτήν την σειρά. Ο Έλληνας διεθνής φάνταζε ιδανική λύση στο πως θα περιοριστεί ο Φάρμαρ(15π./παιχνίδι), κάτι που μάλλον θα αναλάβει ο Λο, ίσως και ο Σλούκας. Από την μεριά των Τούρκων το μαρκάρισμα του Σπανούλη(15,4π.) θα το αναλάβει λογικά ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, πρώην κόκκινος, Τζαμόν Λούκας. Ο πρωταθλητής Ευρώπης περιμένει σημαντικές βοήθειες από τον 1ο φέτος στα επιθετικά ριμπάουντ, κάποια από αυτά ήταν καθοριστικά, Κάιλ Χάινς(2,75/ματς και 9,1π.) και τον πολύ φορμαρισμένο Παπανικολάου που σουτάρει στην σεζόν με 55,4% στα σουτ τριών πόντων(9,4π./παιχνίδι). Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η μονομαχία του Πρίντεζη με τον Σαβάνοβιτς, δύο από τους πιο σταθερούς παίχτες στην θέση 4. Ενώ βαρόμετρο θα αποτελέσει η κατάσταση του Βούγιασιτς, που μετά τον τραυματισμό του έχει πέσει η απόδοση του και γι’ αυτό ανάλογα έχει μειωθεί ο χρόνος που αγωνίζεται. Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας με την Εφές να κερδίζει στην Τουρκία με 98-72 και τον Ολυμπιακό να παίρνει το αίμα του πίσω με 75-53 στο Σεφ. Αρκετά ενδεικτικά τα δύο παιχνίδια για το πώς παρουσιάζεται η Εφές στα εντός και εκτός έδρας παιχνίδια της.

Πιθανότητες πρόκρισης : 60%-40%
Δίνω ελαφρύ προβάδισμα στον Ολυμπιακό, όχι τόσο για την έδρα αλλά επειδή η Εφές δεν έπεισε στα τελευταία της παιχνίδια και γιατί δεν μπορείς να μην δώσεις φαβορί τον περσινό πρωταθλητή Ευρώπης.

Τσσκα-Κάχα

Ίσως το πιο ξεκάθαρο ζευγάρι, αφού η ρώσικη αρκούδα είναι και φέτος πλήρης ομάδα. Μπορεί ο Κιριλένκο και ο Σβεντ να έφυγαν για την Μινεσότα όμως αυτή τη σεζόν έχουν Προπονητή, με το “Π” κεφαλαίο. Από την στιγμή που βρήκαν ρόλους και φορμαρίστηκε η ομάδα δείχνουν ασταμάτητοι. Ο Tεόντοσιτς στο τιμόνι(15,3π.-61,4% 2π. στο top-16) όταν αρχίζει να κάνει “τα δικά του” δίνει την θέση του στον πολύπειρο Παπαλουκά. Ενώ στους ψηλούς, γεμάτη η φροντ-λάιν με Κρστιτς(12,9π.), Κριάπα(ο πιο πλήρης παίχτης φέτος στην Ευρώπη) να συνθέτουν το καλύτερο δίδυμο ψηλών της Ευρωλίγκας και τον Καούν να δίνει λύσεις από τον πάγκο. Για να μην το κουράζουμε άλλο, οι Ρώσοι είναι μαζί με την Μπαρτσελόνα ένα από τα δύο μεγάλα φαβορί της σεζόν και δύσκολα θα απειληθούν από τους Ισπανούς της Κάχα. Η ομάδα της Βιτώρια προκρίθηκε στο top-16 την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης και με τον ίδιο τρόπο ακριβώς πήρε και το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Απέδειξε ότι είναι σκληρό καρύδι και εφτάψυχη, όμως πλέον τα ψέματα έχουν τελειώσει. Οι ισπανοί έχουν στις τάξεις τους τον πιο παραγωγικό σέντερ της σεζόν(Λάμπε 16,6π.), τον φορμαρισμένο Nεμάνια Mπιέλιτσα(9,9π.), τον έμπειρο Nbaer Νοτσιόνι(11,4π.) ενώ ο Σαν Εμετέριο για πέμπτη σερί χρονιά αποτελεί σημείο αναφοράς για την Κάχα.

Πιθανότητες πρόκρισης 80%-20%
Νομίζω, οι λόγοι αναφέρονται παραπάνω.

1 σχόλια:

Διπλασιαζουμε είπε...

CSSKA-KAHA Πιθανοτητες προκρισης 99%-1%

Δημοσίευση σχολίου